Έρευνες για τον εντοπισμό του ζώου
Μετά των «Σήφη» τον κροκόδειλο, ένα άλλο μεγάλο ζώο ήρθε για να ταράξει τις ζωές των κρητικών – Στο κυνήγι του… άγριου αιλουροειδούς έχουν επιδοθεί κάτοικοι της Σητείας
Τείνει να γίνει αστικός μύθος και μάλιστα με προεκτάσεις, η υπόθεση με το … αιλουροειδές που έχει προκαλέσει πανικό στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς στο Λασίθι και το ενδιαφέρον όλων, ντόπιων και αλλοδαπών.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν μαρτυρίες για το άγριο ζώο, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τον εντοπισμό του θηρίου που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση.
Μετά των «Σήφη» τον κροκόδειλο, ένα άλλο μεγάλο ζώο ήρθε για να ταράξει τις ζωές των κρητικών.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, μολονότι οι αρχές και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η «Τίγρη της Κρήτης» δεν είναι τίποτε άλλο από έναν Κρητικό αγριόγατο, τον φουρόγατο, ο οποίος από ιδιοσυγκρασία δεν έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους τους οποίους και αποφεύγει, αλλά προτιμά, απόκρημνες και δύσβατες περιοχές όπου τρέφεται κυνηγώντας μικρά ζώα και πουλιά. Το θέμα του αγριόγατου έχει γίνει αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, της Ιεράπετρας αλλά και του Λασιθίου γενικότερα, καθώς φαίνεται πως υπήρξε νεότερη μαρτυρία για την ξαφνική εμφάνισή του, με τον κάτοικο να μιλά σήμερα το πρωί στην ηλεόραση του Σκάι.
Σύμφωνα με τον τελευταίο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές είδε το ζώο τα ξημερώματα στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς και πάλι, αναφέροντας ότι είδε μια τίγρη. Παρά την κινητοποίηση των αρχών ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος του ζώου, προκειμένου να λυθεί και το μυστήριο. Το Δασαρχείο από την πλευρά του κάνει λόγο για αιλουροειδές.
Το ζήτημα πάντως, είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τουρίστες είδαν νωρίς το πρωί σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, όχι ένα αλλά δύο αιλουροειδή! Και σε αυτήν την περίπτωση αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο που υποδείχθηκε αλλά όλες οι αναζητήσεις τους αποδείχθηκαν μάταιες.
Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι αν πρόκειται πράγματι για τον κρητικό φουρόγατο που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, δεν είναι ζώο επιθετικό, αν και σαρκοβόρο, και οι αντιδράσεις του μοιάζουν περισσότερο με εκείνες μίας κοινής γάτας, παρά με οποιονδήποτε άλλο «συγγενή» που ζει σε άλλα κλίματα και άλλες περιοχές του παγκόσμιου χάρτη.
Ο κρητικός φουρόγατος δεν πλησιάζει ανθρώπους και κατοικημένες περιοχές, δεν επιτίθεται σε κοτέτσια και πρόβατα και το μέγεθος του δεν είναι τρομακτικό, αφού μαζί με την ουρά το μήκος του φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Βεβαίως, είναι πιο ευκίνητος και πιο ογκώδης από την κοινή γάτα και αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι η απόληξη της ουράς του είναι μαύρου χρώματος.
Είναι γεγονός πάντως, ότι ο φουρόγατος δεν ζει σε αγέλες και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστες ώρες ένα ζώο της κατηγορίας των αιλουροειδών εθεάθη σε δύο διαφορετικά σημεία, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων μεταξύ τους.
Ο Φουρόγατος Ο Κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας που ζει στην Κρήτη. Ο Κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996 όπου 2 φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.
Ότι και να΄ναι, ένα είναι σίγουρο: από το θρυλικό Σήφη, στον γεραπετρίτη κάτη μέχρι να βρεθεί και να αποτυπωθεί σε φωτογραφία ή σε κάποιο βίντεο, θα γίνει κι εκείνος viral και καλοκαιρινό ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους!
Σπάνιο βίντεο που έχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και απεικονίζει τον Φουρόγατο
Πηγές: Cretapost.gr – cretalive.gr