Η τουρκική προκλητικότητα και οι κλιμακούμενες – επικίνδυνες ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, οι Αρχηγοί – Διοικητές Μειζόνων Διοικήσεων, οι Υπαρχηγοί και οι Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων καθώς και οι Διευθυντές των Κλάδων του ΓΕΕΘΑ.
Ο σκοπός της σύσκεψης κορυφής, υπό τον Αρχηγό, ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο με την έξοδο του Oruc Reis και τις… βόλτες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο και οι προκλήσεις με πολεμικά πλοία ή μαχητικά.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπερβάλλοντας εαυτόν κατόρθωσε άμεσα και επιτυχώς να υλοποιήσει τις αποφάσεις τις Ιεραρχίας, σε μία χρονική περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται και από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, η οποία αναβαθμίζει τον βαθμό δυσκολίας υλοποίησης αποφάσεων και ανάληψης ενεργειών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ βρέθηκε το καλοκαίρι, επί 39 συνεχόμενες ημέρες στην πρώτη γραμμή, από τον Έβρο μέχρι την Μεσόγειο.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοπιστία των μέσων κι οπλικών συστημάτων, επισημαίνοντας ότι ανταπεξήλθαν σε σημαντικές καταπονήσεις λόγω χρόνου και περιοχής δράσης. Ωστόσο, τονίστηκε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων κι επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί.
Η σύσκεψη δεν είχε ως σκοπό την παρουσίαση πλασματικής εικόνας και δημιουργίας αισθήματος υπερβολικής ευφορίας. Με απλά λόγια, δεν μαζεύτηκε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για να… ευλογήσει τα γένια της, παρότι θα μπορούσε κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Αντιθέτως είχε σκοπό την ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης, την επισήμανση αποφάσεων που θα είχαν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα και την άμεση ανάληψη ενεργειών για την ακόμη καλύτερη ανταπόκριση των ΕΔ, σε προκλήσεις από την Τουρκία που αναμένεται να ξαναεμφανιστούν στο άμεσο μέλλον.
Υπό αντίξοες συνθήκες, κατά γενική ομολογία ο σκοπός επετεύχθη, με καταληκτικό συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από τον ορίζοντα των ενεργειών ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα, ακόμη και αύριο με το υπάρχον δυναμικό τους, θα συνεχίσουν με επιτυχία να φέρνουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.