Ανοησίες χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τις διακηρύξεις του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πριν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, περί διεκδίκησης τεράστιων ποσών ως γερμανικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μιλώντας στο πλαίσιο γαλλικού ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Ελλάδα, η επόμενη ημέρα», των Πιερ Μπουρζουά και Ζαν Κατρεμέρ, το οποίο θα προβληθεί το βράδυ από το δίκτυο Arte, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ελάφρυνση έως εξαφάνιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας από τα χρήματα των γερμανικών αποζημιώσεων και σημείωσε ότι «αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, αυτές οι ανοησίες στρέφονται πάντα ενάντια σε εκείνον που τις χρησιμοποιεί, γιατί δεν εκπληρώνει το χρέος που έχει, δηλαδή να λέει την αλήθεια».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπληρώνει ότι αυτή η ρητορική οδήγησε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να σκέπτεται ότι, αφού η Γερμανία χρωστούσε τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα, δεν υπήρχε ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων.
Αναφέρει δε ότι δεν τον εξέπληξε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, καθώς το δημοσκοπικό του προβάδισμα ήταν εμφατικό, ενώ ασκεί κριτική και στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για ιδιαίτερη διστακτικότητα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτει ότι είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα πριν ο τελευταίος αναδειχθεί πρωθυπουργός και είχαν ανταλλάξει απόψεις, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη Γερμανό πολιτικό, ο μεν κ. Τσίπρας είχε ασκήσει κριτική στη γερμανική πολιτική, ο δε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας του είχε απαντήσει ότι εάν υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς να εφαρμόζει τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης, δεν θα μπορέσει τελικώς να κρατήσει την υπόσχεσή του.
«Το μόνο που αναρωτιόμουν», αναφέρει χαρακτηριστικά, «ήταν πώς ο κ. Τσίπρας θα κατάφερνε, μετά τις 25 Ιανουαρίου, να βγει από την παγίδα στην οποία πιάστηκε μόνος του».
Ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας αρνείται ακόμη ότι είχε προκατάληψη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ριζοσπαστικής αριστερής φυσιογνωμίας του τελευταίου.
Προσθέτει ότι, κατά τη γνώμη του, μια οικονομία όπως η ελληνική, η οποία το 2009 παρουσίαζε έλλειμμα 15%, ενώ ανάλογα αρνητικό ήταν και το εμπορικό της ισοζύγιο, δεν μπορούσε να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο και αναφέρει ότι γι’ αυτά τα προβλήματα δεν φταίει η πολιτική λιτότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ένιωσαν μεγάλη έκπληξη από την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, αφού αυτή ερχόταν σε αντίθεση με όσα είχαν συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα.
«Κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να κάνει με το δημοψήφισμα, εάν το είχε πραγματικά προσχεδιάσει. Και η συνέχεια δεν ήταν πιο ξεκάθαρη: μολονότι ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ποσοστό 60% την απόρριψη του προγράμματος, εκείνος αποφάσισε να το εφαρμόσει. Και οι Έλληνες δέχθηκαν αυτή τη στροφή του. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν είμαι Έλληνας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Διευκρινίζει τέλος ότι ποτέ δεν ζήτησε την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά πρότεινε, εάν η ίδια το επιθυμούσε, να αποχωρήσει για κάποια χρόνια από το κοινό νόμισμα, ώστε να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της.