Home / Απόψεις / Σόιμπλε: Η Ελλάδα αγνοούσε για χρόνια τη συνθήκη του Δουβλίνου

Σόιμπλε: Η Ελλάδα αγνοούσε για χρόνια τη συνθήκη του Δουβλίνου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε αυστηρή κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως για χρόνια η Αθήνα αγνοούσε τους κανόνες της ΕΕ, όπως περιγράφονταν στη συμφωνία του Δουβλίνου και οι οποίοι υποχρέωναν τους μετανάστες να κάνουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φτάνουν.

Επίσης ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει στη συνέντευξή του που δημοσίευσε σήμερα Κυριακή η εφημερίδα Bild am Sonntag, ότι τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν πριν από κάποιο χρονικό διάστημα ότι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα δεν τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και δεν γίνεται, όσοι πλέον έχουν φύγει από τη χώρα μας, να επιστρέψουν πίσω.

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματά τους, θα πρέπει να δουν πως θα μπορέσουν να τα καταφέρουν καλύτερα μόνοι τους» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν αντιθέσει με την κριτική που άσκησε στην Ελλάδα, φαίνεται διατεθειμένος για συμβιβασμό με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης πολλά εκ των οποίων έχουν εκφράσει τη διστακτικότητά τους να δεχθούν μετανάστες βάσει των ποσοστώσεων που προτείνει η ΕΕ.

«Η αλληλεγγύη δεν ξεκινά με αλληλοκατηγορίες» είπε και τόνισε πως τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει επίσης να δεχθούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους σε σχέση με τη Γερμανία.

Επιπλέον είπε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό σημαίνει πως ότι τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες στον αμυντικό τομέα.

«Θα πρέπει να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα κεφάλαια για κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες. Εντέλει ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας ευρωπαϊκός στρατός. Τα κεφάλαια που ξοδεύουν τα 28 κράτη μέλη για τις ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά για ένα κοινό σκοπό» επεσήμανε ο Σόιμπλε.

«Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίξουμε την εξωτερική μας πολιτική, καθώς και την πολιτική μας αναφορικά με την ασφάλεια πιο ένθερμα από όσο θα επιθυμούσαμε…Η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς μια ισχυρή εμπλοκή της Ευρώπης».

http://www.huffingtonpost.gr/

About gus_maverick