Αλλάζει και πάλι στάση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν λίγες μέρες, τώρα διαμηνύει πως εάν το Ταμείο φύγει αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα – ΔΝΤ: Θα επιστρέψουμε στη διαπραγμάτευση αν η Αθήνα κάνει μεταρρυθμίσεις
Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πρόκειται για σαφή αλλαγή στάσης από τον κ. Σόιμπλε ο οποίος προ ημερών δήλωνε πωςη αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε ένα νέο πρόγραμμα εγκεκριμένο από τη γερμανική Βουλή.
Σήμερα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του και φαίνεται να αποκλείει κάτι τέτοιο κλείνοντας την πόρτα σε όποιο σενάριο ήθελε η Αθήνα για πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωνε ότι η Τράπεζα δεν θεωρεί κανένα δημόσιο χρέος ως «μη βιώσιμο».
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως εάν το Ταμείο απεμπλακεί αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.
Χωρίς το Ταμείο, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί , παρόλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».
Από τη στιγμή που έγιναν δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις
Στην ίδια βάση πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σέβεται και τηρεί όσα συμφωνήθηκαν. Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να συμμετέχει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα», ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απάντησε ως εξής:
Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται ήδη από την αρχή του, το 2010, στην συμμετοχή του ΔΝΤ. Εμείς συμφωνήσαμε πέρσι τον Μάιο, σχετικώς με όσα θα πρέπει να συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί το 2015 – ίσως θυμάστε ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε προεκλογική εκστρατεία για επανεκλογή του με επιχείρημα ότι (σημ: αυτή η συμφωνία) «είναι το αντίθετο από όσα σας υποσχέθηκα πριν από μισό χρόνο». Αλλά επανεξελέγη και τώρα η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει – κι αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ διστάζει να συμμετέχει, δεν είναι το πρόβλημα το ΔΝΤ – είναι πρόβλημα των ελληνικών αρχών. Αν αυτό συμβεί, το πρόγραμμα θα τερματιστεί, διότι από τις προϋποθέσεις του προγράμματος, η βάση θα έχει καταστραφεί. Στην Γερμανία η νομοθεσία είναι απολύτως σαφής. Αν το αλλάξουμε, αν το τρίτο πρόγραμμα αλλάξει θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα. Αλλά το πρώτο που θα έπρεπε να συμβεί θα ήταν το γερμανικό κοινοβούλιο να επιτρέψει, να δώσει την άδεια για διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να πάρουμε την άδεια της γερμανικής βουλής, διότι θα έλεγε (σημ: οι βουλευτές) «αν η ελληνική Κυβέρνηση, οι ελληνικές αρχές δεν είναι ικανές με όλη αυτήν την ευελιξία να είναι συνεπείς έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε να επιμείνουμε σε αυτό που έχει ήδη εγκριθεί, διότι οι προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα δεν είναι καλές.
«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε.
Πριν από λίγες ημέρες, με δηλώσεις του, ο κ. Σόιμπλε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη εξετάζει πλέον ανοιχτά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ακόμα και χωρίς το Ταμείο. Στη συνέχεια όμως, κι αφού έγινε σαφές πως η Αθήνα υποστηρίζει την έξοδο του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.
Αξιωματούχος ΔΝΤ: Δεν επιστρέφουμε στην Αθήνα, αν δεν νομοθετηθούν μεταρυθμίσεις
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου.
Αυτό δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στην ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Επισημαίνειται ότι το μήνυμα από το ΔΝΤ ήλθε μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να «ξεπαγώσει» τη διαπραγμάτευση και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
πηγή : protothema.gr