Home / Πολιτική / Σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το ΕΣΡ και τα περί παραίτησης του Προέδρου του

Σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το ΕΣΡ και τα περί παραίτησης του Προέδρου του

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σφοδρές αντεγκλήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξωθήσει σε παραίτηση τον Πρόεδρο του ΕΣΡ, δηλώνοντας ότι το κόμμα αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον ίδιο με κατηγορίες για απροθυμία επιβολής της πολυφωνίας στα ΜΜΕ.

Να παραιτηθεί παρότρυνε τον Αθανάσιο Κουτρομάνο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ για «λόγους αξιοπρέπειας» τον κάλεσε να το πράξει ο Παύλος Πολάκης, υποστηρίζοντας αμφότεροι ότι δεν επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο, ενώ άπαντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν μέσω  της παράθεσης μίας σειράς ειδήσεων απαράδεκτη μονοφωνία στα ΜΜΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση  ότι επιδιώκει την «εξαγορά» τους μέσω χρηματοδότησης για καμπάνιες της πανδημίας και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις.  

«Θα παραιτηθώ όταν αισθανθώ ότι δεν έχω κάτι άλλο να δώσω», αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΕΣΡ. Τόνισε με νόημα πως σε ότι δεν έχει νομική βάση δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω  και άφησε αιχμές περί παροτρύνσεων για πολιτικές παρεμβάσεις.

«Όποια έκκληση μου απευθύνθηκε για να κάνω θεάρεστες παρεμβάσεις υπέρ του πολιτικού συστήματος το ακούω με ενδιαφέρον αλλά σε εκκλήσεις να βγούμε πολιτικά μπροστά πρέπει να σας πω ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του ΕΣΡ. Η προτροπή που μου γίνεται είναι να χτυπήσω την πόρτα της πολιτικής που δεν μου επιτρέπεται. Αν το αρμόδιο θεσμικό όργανο μου κάνει έστω νεύμα ότι δεν με εμπιστεύεται βεβαίως και θα παραιτηθώ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτρομάνος, αποκρούοντας τα πυρά περί αδράνειας του ίδιου και των μελών της Αρχής.

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και η επαναφορά της πρότασης παραίτησης του Προέδρου του ΕΣΡ μετά από έξι μήνες, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, που κατηγόρησαν την Κουμουνδούρου ότι παραμένει «αμετανόητη» στην επιβολή λογοκρισίας και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας τις μεθοδεύσεις για τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών.

«Τι είναι αυτά που λέτε; Θα γίνει αρχισυντάκτης ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΣΡ ή  ο ΣΥΡΖΑ; Θηλιά στο λαιμό του Τύπου δεν μπορεί να μπει. Δεν θα ανεχθώ ΕΣΡ που θα μετρά με το υποδεκάμετρο το πως κάνουν την δουλειά τους οι δημοσιογράφοι. Εσείς δεν ήσασταν που ψάχνατε να ανοίξετε το ΣΥΡΙΖΑ channel;», σχολίασε καυστικά η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη

Εγκληματική ανευθυνότητα και εκτροπή από τη λογική καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο έτερος «γαλάζιος» βουλευτής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, επισημαίνοντας ότι παραίτηση του Δ.Σ.  του ΕΣΡ θα προκαλούσε μείζον θεσμικό κενό εν μέσω πανδημίας και ενόψει της αναγκαίας πειθούς των πολιτών για το εμβόλιο του κορωνοϊού, ενώ το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα φουντώνει.

 «Είχαμε βάλει τον Μάιο το ζήτημα της παραίτησης από τη στιγμή που δεν υπάρχει συναντίληψη για την προσπάθεια εμπόδισης της  χειραγώγησης των ΜΜΕ. Σήμερα επαναλαμβάνουμε το αίτημα. Θέτουμε ζήτημα παραίτησης ακριβώς γιατί δεν μπορούμε να σιωπούμε. Αυτό δεν έχει σχέση με την εγκυρότητα το ήθος και την προσπάθεια που κάνει ο κ. Κουτρουμάνος στο ΕΣΡ. Δεν αποτελεί μομφή ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του αλλά παραίνεση μήπως και το πολιτικό σύστημα αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να προχωρούμε έτσι», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εν καιρώ πανδημίας η ανάγκη για διαφάνεια στην ενημέρωση καθίσταται πιο επιτακτική.

Την απόσυρση της εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ, δήλωσε και η Ελληνική Λύση. Η συγκεκριμένη ενέργεια πάντως έχει χαρακτηριστικά αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα, καθώς πρόταση μομφής εναντίον προέδρου συνταγματική κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής δεν προβλέπεται θεσμικά κι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει καλά, γι’ αυτό και κινήθηκε στο πεδίο των παραινέσεων.  

Σημειώνεται, δε, ότι τόσο ο Αθανάσιος Κουτρομάνος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ έχουν επιλεγεί το 2016 από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή

About skaigr