Της Ναντίν Χαρδαλιά
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης κι αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, δίνοντας πλέον τη σκυτάλη στην Ολομέλεια όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη (πιθανόν και Πέμπτη), με τη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
«Εμείς αναβαθμίζουμε τις σπουδές στα πανεπιστήμια, μεταρρυθμίσουμε ριζικά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δίνουμε αξία στα πτυχία των νέων, δημιουργούμε εναλλακτικές επιλογές για τους νέους, χτίζουμε παράλληλους δρόμους για να έχουν οι νέοι μας επιλογές. Εσείς (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) εκπέμπετε μήνυμα ανοχής, ενίοτε και επιβράβευσης, στην παραβατικότητα και στην ανομία, εντός και εκτός πανεπιστημιακών χώρων εκπέμπεται ένα μήνυμα ανοχής, ενίοτε και επιβράβευσης, στην παραβατικότητα και στην ανομία, εντός και εκτός πανεπιστημιακών χώρων», επισήμανε μεταξύ άλλων η Υπουργός Παιδείας, κλείνοντας τη συνεδρίαση και αποκρούοντας τα διαρκή πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε προηγηθεί το σφυροκόπημα του Νίκου Φίλη και του Πάνου Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βαρύτατατες καταγγελίες περί κυβερνητικού Ερντογανισμού, απειλής της δημοκρατίας και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
«Μήπως τελικά συγκρίνετε με τον Ταγίπ Ερντογάν, και τη δημοκρατία του; Γιατί από τη Δύση δεν βλέπετε, αστυνομία στα δυτικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, εστιάζοντας στην ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Καταλόγισε στην κυβέρνηση «καθεστωτική αντίληψη» και προσπάθεια εμφύσησης στους ειδικούς φρουρούς της λογικής του «Ράμπο και του αστυνομικού φόβητρο», ενώ δηλητηριώδεις βολές εξαπέλυσε και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, υποστηρίζοντας ότι: «είστε τα βαποράκια των ιδιοκτητών των κολεγίων».
Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο Νίκος Φίλης, που επέμεινε στα πυρά περί «βάναυσης παραβίασης της Δημοκρατίας», κυβερνητικής προσπάθειας εγκαθίδρυσης «κράτους Όργουελ» και «ηλεκτρονικού φακελώματος» στα Πανεπιστήμια, καταγγέλλοντας τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως «ανοσιουργήματα» και προειδοποιώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής της ήττας και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κοινωνική οργή. Επέμεινε, δε, στον ισχυρισμό ότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση 24.000 μαθητές.
Ως παρελκυστικές και υπονομευτικές στην προσπάθεια τερματισμού των παθογενειών στα ΑΕΙ, απέκρουσε τις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για εμμονή στην ασυδοσία και την ανομία».
«Η παροιμιώδης προσήλωση της Αντιπολίτευσης και ειδικά της Αξιωματικής στη διατήρηση του status quo, η προσπάθειά της να εμποδίσει κάθε απόπειρα ανανέωσης, ώστε να παραμείνει το πανεπιστήμιο στην ασυδοσία όσων είχαν μάθει να το νέμονται και να επωφελούνται, καταδικαστεί απολύτως από τους πολίτες. Όσοι σήμερα αντιδρούν στις αλλαγές, δεν ενδιαφέρονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των δικών τους προνομίων και της δικιάς τους επιρροής και ταυτόχρονα αδιαφορούν, εάν τα πανεπιστήμια αποδυναμώνονται, εν μέσω καταλήψεων, απεργιών, βανδαλισμών, ποινικά κολάσιμων ενεργειών, εξευτελιστικών προπηλακισμών και σοβαρού κλονισμού του ακαδημαϊκού θεσμού», σημείωσε μεταξύ άλλων η ίδια.
Την κάθετη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με την αρμοδιότητα φύλαξης κι ασφάλειας των πανεπιστημίων σε ειδικό σώμα υπαγόμενο στην ΕΛ.ΑΣ, επαναδιατύπωσε η Χαρά Κεφαλίδου, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση θα πετύχει εντέλει να αναζωπυρώσει την ένταση και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη. «Δεν είναι νομοσχέδιο κοινής λογικής (σ.σ. το είχε χαρακτηρίσει η Ν. Κεραμέως). Είναι νομοσχέδιο επικοινωνιακής λογικής και αμφίβολης αποτελεσματικότητας», είπε, συνοψίζοντας την κριτική της.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε εκ νέου το ΚΚΕ δια του Γιάννη Δελή, χαρακτηρίζοντας προσχηματικά τα κυβερνητικά επιχειρήματα για την αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας. «Για να είναι ασφαλείς οι μπίζνες φέρνετε την αστυνομία μόνιμα μέσα στα Πανεπιστήμια», αντέτεινε ο ίδιος και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Οι φοιτητές τρελαίνονται όταν τους αντιμετωπίζετε σαν εγκληματίες και πάτε μέσα στις σχολές τους να “μπαστακώσετε” την αστυνομία. Θυμώνουν όταν ετοιμάζεστε να σπείρετε κάμερες παντού κι άλλα τέτοια».
«Θέλουμε άσυλο ιδεών και όχι άσυλο παρανομίας», σημείωσε η Σοφία Ασημακοπούλου, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ζητώντας όμως διευκρινίσεις για τις ακριβείς αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Σώματος Προστασίας. Πρότεινε, δε, ως πειθαρχική ποινή την αποπομπή φοιτητών που εμπλέκονται σε πρόκληση καταστροφών στα Πανεπιστήμια.
Άρνηση ελαστικότητας και διαλόγου, απέδωσε στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25, κάνοντας παράλληλα λόγο για προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης. «Φέρτε μας να δούμε που λέγατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα για πανεπιστημιακή αστυνομία», είπε.
Πηγή: skai.gr