Του Αντώνη Αντζολέτου
«Ρεύματα ιδεών όχι μηχανισμοί αναπαραγωγής αξιωματούχων». Με αυτή την προειδοποίηση ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τις τάσεις του κόμματος να σταματήσουν τις ομαδοποιήσεις «που δεν έχουν ιδεολογική στρατηγική», όπως συμπλήρωσε. «Είμαστε κόμμα εν κινήσει, όχι αραχνιασμένο δογματικό κόμμα με πιστή προσήλωση σε μεθόδους και αντιλήψεις που δεν λειτουργούν πια», είπε απευθυνόμενος προς τη μειοψηφία που αντιδρά στις καταστατικές αλλαγές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αποφασισμένος να κλείσει τον κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο έχει μπει το κόμμα από το καλοκαίρι του 2019 που έχασε τις εκλογές. Ένας από τους λόγους των εσωκομματικών αναταραχών ήταν και η μη πραγματοποίηση της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας εξαιτίας του κορωνοϊού.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη (76% υπέρ) απέδειξε πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Κουμουνδούρου, ωστόσο το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι το κόμμα να επικεντρωθεί απολύτως στο αντιπολιτευτικό του έργο.
Μεγάλο στοίχημα, όπως αποδείχθηκε μέσα από την ομιλία του, είναι η προσέλευση στις κάλπες στις 15 Μαΐου. Με στόχο να βγει προς τα έξω η εικόνα ενός ενωμένου κόμματος: «Η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης. Θα είναι το μήνυμα ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Αιχμές και αυτοκριτική
«Δεν θα έρθουμε για να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας. Δεν θα έρθουμε για να αντικαταστήσουμε τα γαλάζια golden boys με κοκκινοπράσινα. Δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές. Δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τα ΜΜΕ. Αλλά να τα στηρίξουμε με κριτήρια αντικειμενικά και θέτοντας κανόνες πλουραλισμού, αντικειμενικότητας και δημοκρατίας. Δε θα φτιάξουμε δική μας ΕΡΤ και ΕΥΠ, στο γραφείο του ΠΘ», ανέφερε δείχνοντας και προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη που έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα των δικαστών, μιλώντας για την ίδρυση ακόμα και μιας νέας σχολής. «Θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε και λάθη που κι εμείς κάναμε στη θητεία μας ,τα έχουμε αναγνωρίσει και γνωρίζουμε ότι ήταν λάθη» γιατί όπως σημείωσε «στο γήπεδο της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, μπορούμε να κερδίσουμε. Και μόνο τότε θα είναι πραγματικά τα πράγματα αλλιώς», είπε με δόση αυτοκριτικής για δεύτερη φορά σε τέσσερις ημέρες. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο του 2020 σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε κάνει έναν πρώτο απολογισμό για την υπόθεση της Novartis τονίζοντας τότε: «Εκεί λοιπόν, θα μπορούσαμε κι εμείς να είχαμε χειριστεί με λιγότερη αφέλεια την υπόθεση και να πούμε: Ποιοι είναι οι τρεις που εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη σχέση με το σκάνδαλο; Ε, αυτούς τους τρεις τους πάμε σε Προανακριτική και δεν θα επιστρέψουμε τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη για να κρίνει αυτή».
Επίθεση προς την κυβέρνηση
Η κριτική που άσκησε προς το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε υψηλότερους τόνους ακόμα και από την εισηγητική του ομιλία. «Έπαθαν ταραχή από το “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Τους απαντώ: μην ταράζεστε, οι 5+1 δεσμεύσεις μας δεν είναι σοσιαλισμός, είναι ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα”. Εξήγησε μάλιστα γιατί παρομοιάζει τη σημερινή κυβέρνηση με καθεστώς: «Μας λένε, γιατί μιλάτε για καθεστώς Μητσοτάκη αφού με εκλογές απέκτησε την εξουσία; Αλίμονο. Μιλάμε για καθεστωτική λειτουργία επειδή έχουν ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής.
– Ρήμαξαν τα δημόσια ταμεία με απευθείας αναθέσεις 7 δισ. σε 18 μήνες.
– Βόλεψαν εκατοντάδες γαλάζια golden boys σε κρατικές θέσεις με παχυλούς μισθούς. Στη ΔΕΗΔΕΗ -3,26% αφήσαμε 27 διευθυντές το 2019 για να γίνουν σήμερα 105. Και 60 βοηθούς διευθυντών για να γίνουν από τον κ. Μητσοτάκη 250. Με μισθούς από 6 ως και 8.000 ευρώ το μήνα».
Οι εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση-πρόκληση στις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών, εντείνοντας την πίεση προς το ΚΙΝΑΛ. «Αν δεν μπορούν να πάρουν θέση σε όλα για λόγους τακτικής, τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα γίνουν δεκανίκι του κ.Μητσοτάκη». Εξήγησε, επίσης γιατί ζητάει συνεχώς προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας: «Η εξάντλησης 4ετίας μηδενίζει κάθε πιθανότητα αξιοπρεπούς ήττας της ΝΔ και, άρα, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κάλπη, με την απλή αναλογική».
Η ένταση
Δεν ήταν ανέφελο για το ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο της διαδικασίας του συνεδρίου. Η «Ομπρέλα» διαφώνησε με την εισήγηση της επιτροπής καταστατικού, ζητώντας η εγγραφή νέων μελών να γίνεται μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου και όχι με ηλεκτρονικό αίτημα. Το θέμα τέθηκε προς ψηφοφορία διά της ανατάσεως των χεριών. Το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο ευδιάκριτο και κατά τους ανθρώπους της «Ομπρέλας» όταν επαναλήφθηκε η διαδικασία και άρχισε η καταμέτρηση στις κερκίδες του κλειστού σταδείου διαφάνηκε ακόμα και ήττα της προεδρικής πτέρυγας.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν και το λόγο πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκ μέρους της «Ομπρέλας», ζητώντας να στηθούν κάλπες.
Η απάντηση ήρθε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλος προτείνοντας να στηθεί μια τρίτη κάλπη στις 15 Μαΐου για το σύνολο του καταστατικού. Η ανησυχία που εξέφρασε ήταν πως υπήρχε ο κίνδυνος αλλοίωσης της πραγματικής βούλησης του συνεδρίου, καθώς μεγάλο τμήμα των μελών του είχε ήδη αποχωρήσει από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο, καθώς ήταν από την επαρχία. «Αναληθή» χαρακτήρισαν αυτό τον ισχυρισμό άνθρωποι από την πλευρά της μειοψηφίας, ωστόσο η προεδρική πτέρυγα επιμένει πως οι αποχωρήσεις ήταν πολλές και δικαιολογημένες. Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν και τελικά η πρόταση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής υπερψηφίστηκε από το σώμα με την «Ομπρέλα» να αποχωρεί διά στόματος του Πάνου Σκουρλέτη από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.
Συμβιβαστικά επιχείρησε να κινηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτείνοντας να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως έχει αλλά να πραγματοποιηθεί ένα καταστατικό συνέδριο σε δυο μήνες. «Να βρούμε μια συμβιβαστική λύση…. για να μπορούμε να συνεννοηθούμε να είναι κυρίαρχο το σώμα, να μπορεί να συζητάει. Να συζητάει πάνω σε επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τη διαφωνία λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο. «Έχουμε στο καταστατικό μας διαδικασίες που προβλέπουν και μπορούμε να κάνουμε πολύ ουσιαστική συζήτηση. Μπορούμε είτε με το διαρκές συνέδριο είτε με την απευθείας έγκριση στα μέλη μας με ψηφιακό τρόπο μέσα από πλατιά συζήτηση στις Οργανώσεις του κόμματός μας. Έχουμε τον τρόπο. Και δεσμεύομαι ότι με πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αυτό είναι το κρίσιμο νομίζω σήμερα». Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα γιατί «ούτως ή άλλως στις 15 του μηνός με αυτοπρόσωπη παρουσία θα παρουσιάζονται στην κάλπη και θα εγγράφονται μέλη. Δεν πρόκειται για μια ψηφιακή εικονική πραγματικότητα ούτε θα συνυπολογίσουμε μέλη τα οποία γραφτήκαν ψηφιακά και δεν έχουν συμμετάσχει, δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι τότε. Άρα στο ζήτημα αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία».
Οικονόμου: Αποκρουστικός και ξεπερασμένος ο λόγος του Τσίπρα
Ανδρουλάκης: Παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο – Μητσοτάκης και Τσίπρας πετάνε την μπάλα στην εξέδρα
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις