Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν δοθεί χρήματα… κάτω από το τραπέζι. Στο επίκεντρο πρόκειται να βρεθούν κυρίως ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία πωλήθηκαν στο ύψος της αντικειμενικής τους αξίας, ενώ η πραγματική τους τιμή είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 25.000 στοχευμένους ελέγχους που έχει προγραμματίσει η ΑΑΔΕ, το 10% θα γίνει σε μεταβιβάσεις ακινήτων. Μεταξύ άλλων θα ελεγχθούν κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών αγοραστών και πωλητών για να διαπιστωθεί εάν καταβλήθηκαν ποσά υψηλότερα της αξίας που δηλώθηκε στα συμβόλαια. Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν επίσης κληρονομιές –κυρίως περιπτώσεις με απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς–, γονικές παροχές και δωρεές.
Έμφαση θα δοθεί στις γονικές παροχές και δωρεές μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ. Τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση, καθώς και οι αγορές ακινήτων από όσους διαθέτουν «χρυσή βίζα» θα είναι επίσης ψηλά στις προτεραιότητες των ελεγκτών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή, οι ελεγκτές βάζουν στο στόχαστρο ακίνητα κυρίως µεγάλης αξίας, τα οποία πωλήθηκαν στο ύψος της αντικειµενικής αξίας, ενώ η πραγµατική τους τιµή είναι σηµαντικά µεγαλύτερη. Θα ερευνήσουν εάν υπάρχουν τυχόν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται και συγκεκριµένα µεταβιβάσεις χρηµάτων από λογαριασµό του αγοραστή σε λογαριασµό του πωλητή και είναι πάνω από την τιµή πώλησης του ακινήτου.
Επίσης θα αναζητηθούν περιπτώσεις που πραγµατοποιήθηκαν αναλήψεις µεγάλων ποσών από λογαριασµό του αγοραστή κατά την περίοδο που γινόταν η αγορά του ακινήτου που πιθανόν υποκρύπτουν καταβολή τµήµατος της αξίας του ακινήτου σε µετρητά. Επί της ουσίας θα ελεγχθεί εάν το ποσό της αγοράς είναι διαφορετικό από το αναγραφόµενο στο συµβόλαιο και το επιπλέον καταβλήθηκε µε µετρητά. Στο πλαίσιο αυτό θα χρησιµοποιηθούν και οι έµµεσες τεχνικές ελέγχου, όπως για παράδειγµα ο τρόπος πληρωµής λογαριασµών (π.χ. µε µετρητά), ταξίδια και γενικότερα ο τρόπος διαβίωσης του πωλητή, που ενδεχοµένως να εισέπραξε χρήµατα «κάτω από το τραπέζι» κατά την πώληση του ακινήτου.
Έλεγχοι σε κληρονομίες και γονικές παροχές
Στο κάδρο των ελέγχων δεν µπαίνουν µόνο οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Συνολικά για το 2023 υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν περισσότεροι από 2.500 έλεγχοι ακινήτων που σχετίζονται και µε κληρονοµιές, γονικές παροχές και δωρεές. Εµφαση θα δοθεί στις γονικές παροχές και δωρεές µετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ. Στο στόχαστρο επίσης θα βρεθούν οι βραχυχρόνιες µισθώσεις προκειµένου να διαπιστωθεί εάν τα εισοδήµατα δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση, καθώς και οι αγορές ακινήτων από όσους διαθέτουν «χρυσή βίζα».
Στις κληρονοµιές, ο έλεγχος εστιάζεται στις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε απαλλαγή από τον φόρο κληρονοµιάς ή γονικής παροχής επειδή η τιµή του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται οι αναγραφόµενες στο συµβόλαιο τιµές ζώνης. Σηµειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας µέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαµο και µέχρι 250.000 ευρώ για έγγαµο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα ανήλικα τέκνα των οποίων την επιµέλεια έχει ο δικαιούχος. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας µέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαµο και µέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαµο, προσαυξανόµενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι 28.000 «στόχοι» της εφορίας για το 2023 και τα πρόστιμα για τις «σιωπηλές» ταμειακές
ΑΑΔΕ: Σχεδιάζει 15.500 στοχευμένους ελέγχους μέσα στο 2023
Ποιες γονικές παροχές – δωρεές μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News