Με τη στήριξη Microsoft,
Την επίσημη απάντησή της κατέθεσε η Apple την Πέμπτη -μια ημέρα νωρίτερα από την προθεσμία της-, με την οποία ζητά από το αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια να αποσύρει το αίτημά του να συνδράμει το FBI στο ξεκλείδωμα του iPhone δράστη σε μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο στα τέλη του 2015. Microsoft, Google, Twitter, Facebook και Yahoo δηλώνουν πως θα υποβάλλουν επίσης σχετικά υπομνήματα, προς επίρρωση του αιτήματος της Apple, στη δίκη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η Microsoft συνυπογράφει την άρνηση της Apple, παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής της, Μπιλ Γκέιτς, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι «πρόκειται για ένα, συγκεκριμένο iPhone», είχε προσθέσει ωστόσο ότι όποτε ζητείται κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες.
Στο κείμενο που κατέθεσε η Apple γίνεται λόγος για, χωρίς προηγούμενο, υπέρβαση των ορίων του νόμου στον οποίο βασίζεται η δικαστική εντολή (All Writs Act, του 1789), παραβίαση των δικαιωμάτων της εταιρείας σύμφωνα με την πρώτη και την πέμπτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος. Η Apple αντιτείνει ότι εάν υποκύψει, θα θέσει σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών, της κοινωνίας και της εθνικής ασφάλειας. Η απόφαση θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο του Κογκρέσου και να φέρει την υπογραφή του προέδρου, αναφέρεται στο νομικό κείμενο της Apple. Ανάλογη άποψη έχει εκφράσει και ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος την Πέμπτη δήλωσε πως «το μεγάλο ερώτημα δεν θα απαντηθεί από τα δικαστήριο, και δεν θα έπρεπε».
Σε κάθε περίπτωση, η Apple εμφανίζεται, δια στόματος του επικεφαλής της, Τιμ Κουκ, διατεθειμένη να επιμείνει και να επιδιώξει να φτάσει ακόμα και στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα αυτό, χαρακτηρίζοντας τις επιταγές του FBI «ισοδύναμο με τον καρκίνο στο λογισμικό».
Νωρίτερα, δημοσιεύματα εφημερίδων έφεραν την Apple να ετοιμάζει την επόμενη γενιά κρυπτογράφησης των συσκευών και των υπηρεσιών της, έτσι ώστε να αλλάξει λουκέτο, αν υποχρεωθεί να ξεκλειδώσει το iPhone του Σαν Μπερναντίνο.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανισμών -αμερικανικών και διεθνών- διοργανώνονται
συγκεντρώσεις με «Ευχαριστώ» στην Apple, και «Απαγορεύεται η είσοδος» στο FBI σε πλήθος αμερικανικών πολιτειών, αλλά και σε άλλες χώρες.