Με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και την τροποποιημένη πρόταση Γιούνκερ της 26ης Ιουνίου, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Από το αποτέλεσμα της Συνόδου, αλλά και του Eurogroup που θα προηγηθεί, θα διαφανεί εάν υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας με τους εταίρους ή εάν οι δανειστές θα επιμείνουν στη σκληρή στάση που τηρούν.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο πρωθυπουργός μπαίνει στη νέα μάχη έχοντας πρακτικά δύο πλεονεκτήματα στα χέρια του: Πρώτον, το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών -πλην του γγ του ΚΚΕ- που αποφαίνεται ότι η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας, κάτι που συνιστά τουλάχιστον διάθεση ομοψυχίας.
Και, δεύτερον, την αντικατάσταση του κομβικού και ενδεχομένως μοιραίου προσώπου στη διαπραγμάτευση, του Γιάνη Βαρουφάκη, του πολιτικού που κατάφερε να γίνει σε χρόνο ρεκόρ κόκκινο πανί για τους ομολόγους του, με την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο νευραλγικό πόστο.
Η αλλαγή του κ. Βαρουφάκη σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις διαπραγματεύσεις τόσο για το Μαξίμου όσο και για τους πιστωτές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προσπάθησε τουλάχιστον τους δύο τελευταίους μήνες να καλύψει επιμελώς τις διαφορές που τη χώριζαν από τον πρώην υπουργό -διαφορές που προκάλεσαν ακόμη και απειλές παραίτησης από κυβερνητικά στελέχη.
Η πρόταση που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 26 Ιουνίου, αλλά με ορισμένες αλλαγές.
Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ζητούν να συμφωνηθεί ένα «πρόγραμμα-γέφυρα», και όχι ένα διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ορισμένα από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, δείχνοντας την πρόθεσή της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Μέσω αυτού του «προγράμματος-γέφυρα» θα ανοίξει προσωρινά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και θα διασφαλιστούν τα 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το οποίο λήγει στις 20 Ιουλίου.
Πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500010612#ref=latestarticles