Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί επισκέπτεται σήμερα την ελληνική πρωτεύουσα. Μία σημαντική επίσκεψη, η οποία θα επισφραγίσει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας με επιστέγασμα την υπογραφή της Συμφωνίας των Rafale.
Στις 14.00 αναμένεται να φτάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα γίνει δεκτή από άγημα, τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.
Ακολούθως θα εισέλθουν για συζητήσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην Αίθουσα Καποδίστρια, όπου αναμένεται να υπογραφεί η Συμφωνία απόκτησης 18 μαχητικών Rafale.
Στις 16.00, η κα Παρλί θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, θεωρείται τουλάχιστον βέβαιο ότι θα θιγεί το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών Belharra για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.
Η Γαλλία, όπως και η Ολλανδία, βρήκε τον χώρο και τον χρόνο να δράσει και δεν αφήνει την ευκαιρία εμβάθυνσης της συνεργασίας σε αμυντικούς εξοπλισμούς να πάει χαμένη. Σε αντίθεση με ορισμένους αμερικανικούς κύκλους, που περιμένουν την Ελλάδα να τους προσκαλέσει για συζητήσεις, η Γαλλία δείχνει να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφουγκράζεται τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, μαθαίνει από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και δείχνει πιο διαλλακτική σε ζητήματα που πριν από μήνες θεωρούνταν αδιανόητα.
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, σε απόλυτο συντονισμό με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, γνωρίζει ποιο είναι το συμφέρον της χώρας της και πώς ορισμένες παραχωρήσεις στην Ελλάδα – όπως ναυπήγηση τριών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης – μπορούν να επιφέρουν μία win – win συμφωνία, αφού κυριολεκτικά θα κρατήσει ζωντανό το πρόγραμμα των Belharra. Η γαλλική πλευρά έχει αντιληφθεί πλήρως ότι τυχόν απόκτηση των γαλλικών πλοίων από το απαιτητικό Ελληνικό ΠΝ θα σημάνει την καλύτερη διαφήμιση για την παγκόσμια αγορά. Όπως ακριβώς συνέβη πριν από 30 χρόνια με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ της γερμανικής “Blohm + Voss”, που παραγγέλθηκαν από την Ελλάδα το 1989, από την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.
Όχι, η κα Παρλί δεν αναμένεται να κρατάει κάποιον φάκελο, ούτε να κομίσει κάποιο… σημείωμα. Δεν είναι αυτή η δουλειά της άλλωστε. Όμως, όπως και με τα Rafale έτσι και με τις Belharra θα εγγυηθεί ότι μπορεί να ηγηθεί κάθε πρωτοβουλίας που απαιτείται ώστε να επιλυθεί ακόμη και το πιο πολύπλοκο ζήτημα. Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι έχει θέληση και δρα αποτελεσματικά. ?