Στα 185 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, μη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπολογίζουν οι οικονομολόγοι της Citigroup το κόστος που θα επωμιστούν από ένα Grexit τα κράτη της ζώνης του ευρώ και ειδικά οι εθνικές κεντρικές τους τράπεζες.
Οι γνωστοί οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας Βίλεμ Μπούιτερ, Ιμπραχίμ Ραχμπαρι και Αντόνιο Μοντίλα, δημοσίευσαν έκθεση με τίτλο «Τί έχει να χάσει η ΕΚΤ από την Ελλάδα».
Στην ανάλυση τονίζεται πως η συνολική έκθεση της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ στην Ελλάδα αποτελείται από ανοίγματα που σχετίζονται με repos και δάνεια έναντι ενεχύρων στα πλαίσια των πράξεων νομισματικής πολιτικής, με συμμετοχές σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τον κίνδυνο των οποίων αναλαμβάνει το Ευρωσύστημα, αλλά και με συμμετοχές που φαινομενικά τον κίνδυνο τον αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αυτός διαχέεται στο Ευρωσύστημα.
Στην έκθεση σημειώνεται πως στην περίπτωση που πτωχεύσουν είτε οι ελληνικές τράπεζες είτε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, οι απώλειες του Ευρωσυστήματος θα είναι 59 δισ. ευρώ περίπου.
Ωστόσο, σε ένα ενδεχόμενο Grexit, οι απώλειες του Ευρωσυστήματος θα μπορούσαν να ανέλθουν έως τα 185 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 48,7 δισ. ευρώ θα αποτελούσαν τις απώλειες που θα επωμιζόταν η Γερμανία, τα 38,4 δισ. ευρώ θα αφορούσαν στις απώλειες της Γαλλίας, η Ιταλία θα επιβαρυνόταν με 33,3 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 23,9 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 10,8 δισ. ευρώ.
Η Citigroup σημειώνει πως σήμερα η συμβατική δυνατότητα κάλυψης των ζημιών του Ευρωσυστήματος είναι περίπου 560 δισ. ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερη από το κόστος ενός Grexit.
Πηγή: in,gr