Στα δικαστήρια της παλαιάς σχολής Ευελπίδων έφτασε το πρωί της Τετάρτης η Σοφία Μπεκατώρου προκειμένου να καταθέσει ύστερα από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας.
Σημειώνεται πως με την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας της Αθήνας η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.
Η Εισαγγελία της Αθήνας παρά την δεδομένη παραγραφή της αποτρόπαιης πράξης διέταξε έρευνα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της κοινωνικής απαξίας, προσδοκώντας να ανοίξουν και άλλα στόματα και να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά βίας και ταπείνωσης.
Η κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου θα δοθεί στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο, που ορίστηκε αρμόδιος να διενεργήσει την έρευνα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.
Ταχύτατη διερεύνηση
Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις οδηγήσαν σε ευρύτερες κινήσεις που ξεφεύγουν από αυτή καθ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια τη Σοφία Μπεκατώρου.
Με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανήλικους και αδύναμες ομάδες, κυρίως νεαρών ατόμων που βρίσκονται στη θέση του θύματος, αλλά και σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.
Η ίδια, η Ολυμπιονίκης, σημειώνει ότι η αποσιώπηση αυτών των εγκλημάτων είναι οδυνηρή. Όπως τονίζει και σε ανάρτησή της στο Facebook, «η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του».
Άνοιξαν στόματα
Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου, να μιλήσει για τη δική της οδυνηρή εμπειρία, έδρασε σαν καταλύτης για να σπάσουν τη σιωπή τους δεκάδες γυναίκες, που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση.
Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων μελών του ΔΣ της Ελληνική Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, όπους προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 14 Μαρτίου.
Με πρωθυπουργική εντολή οι έρευνες για τις καταγγελίες θα φτάσουν «μέχρι τέλους» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ενώ κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρχίζει εξονυχιστικούς ελέγχους για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
«Σπάει το απόστημα»
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο χώρος του αθλητισμού και δη του πρωταθλητισμού έτριξε συθέμελα από τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου.
Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας, Ανδρέας Αντωνόπουλος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», αναφερόμενος στο ρόλο της ομοσπονδίας.
«Οι αποκαλύψεις της Σοφίας άνοιξαν το δρόμο για να μιλήσει κι άλλος κόσμος. Όμως, δημιούργησαν φοβία στους γονείς των παιδιών που αθλούνται, βλέποντας την ανύπαρκτη αντίδραση της ομοσπονδίας να καλύψει την αθλήτριά της. Αυτό ήταν απαίσιο που έγινε. Και μετά από αρκετές μέρες, έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για την Σοφία» σημείωσε.
Τόνισε, δε, ότι επί χρόνια η συγκεκριμένη ομοσπονδία έκανε πόλεμο στην Σοφία Μπεκατώρου. «Είχαν την Σοφία στον πάγο. Ούτε να την ακούσουν δεν ήθελαν» είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν έπεσε από τα σύννεφα για όσα άκουσε ότι συνέβησαν στην συγκεκριμένη ομοσπονδία.
«Συγκλονίστηκα με την αποκάλυψη της Σοφίας»
«Με την αποκάλυψη της Σοφίας έπεσα από τα σύννεφα, συγκλονίστηκα. Είναι και φίλη μου. Ποτέ δεν είχε πει το παραμικρό, ποτέ δεν είχα καταλάβει τίποτα» σημείωσε η αργυρή Ολυμπιονίκης, Βούλα Κοζομπόλη.
«Δεν είχα ξανά ακούσει τέτοια περιστατικά από συμπαίκτριές μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπήρχαν τέτοια περιστατικά» συμπλήρωσε.
Είμαι χαρούμενη, είπε, γιατί ανοίγουν στόματα. Εφόσον κριθεί κάποιος ένοχος θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και να απομακρύνεται από τον εκάστοτε χώρο, τόνισε και συμπλήρωσε: «O αθλητισμός παραμένει ο πιο υγιής χώρος της κοινωνίας μας. Πρέπει να τα ενημερώνουμε σωστά».
Εν τούτοις, η κ. Κοζομπόλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε η διαδικασία των αποκαλύψεων να μην εκτραπεί της ουσίας της.
«Όσες και όσοι παρενοχλήθηκαν να βγουν και να μιλήσουν. Έσπασε το απόστημα, να καταγγείλουν τα περιστατικά»
Και στο ΑΠΘ
Την ίδια ώρα, μετά τον χώρο του αθλητισμού, τα στόματα άνοιξαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες από πρώην φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του τμήματος γεωλογίας -ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί- ξεπερνούν τις εκατό.
Τα όσα γνωστοποιούνται, προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος, ενώ ταυτόχρονα παρενέβη και η εισαγγελία πρωτοδικών.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.
Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στην υπόθεση θα περιληφθεί και η αναφορά του Πρυτανη του ΑΠΘ.