Οι οικονομικές ζημίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή μπορούν να επιφέρουν σημαντικές προκλήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό, ιδίως στο σημερινό περιβάλλον εντεινόμενης διεθνούς αβεβαιότητας και διαδοχικών κρίσεων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας των υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση. Στη συνάντηση, η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP27, τόνισε ότι γι αυτό το λόγο οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών προς την αποτελεσματική και έγκαιρη ανακατεύθυνση της κατάλληλης χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Οικονομικών από όλο τον κόσμο και εκπρόσωποι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίστηκε η ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Είπε ότι «η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο της, ο οποίος θέτει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της κλιματικής προσαρμογής σε τομεακές πολιτικές. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva.
Η επίσκεψη στην Αίγυπτο
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε, επίσης, χθες διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Dr. Mohamed Maait. Αφού τον συνεχάρη για την αιγυπτιακή προεδρία της COP27, ο κ. Σταϊκούρας συζήτησε μαζί του για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τις δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας, ενώ ανέδειξε τη σημασία των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας- Αιγύπτου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε παραγωγικές διμερείς σχέσεις, με πολλαπλά οφέλη για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές περιβάλλον και τις πολυδιάστατες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς μας συνεργασίας σε κλάδους κρίσιμους, όπως είναι η ενέργεια, προωθεί την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, ενισχύει παράλληλα την κλιματική και οικονομική βιωσιμότητα των δύο χωρών και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής». Σε συνέχεια της συνάντησης, δρομολογείται η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η Ελλάδα, δυναμικά παρούσα στις διεθνείς συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή, στηρίζει τη Συμφωνία των Παρισίων, προωθεί τις συνεργασίες και λαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενσωμάτωση της αειφορίας στην οικονομική πολιτική και την προώθηση επενδύσεων για την Πράσινη και Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
COP27: Δέσμευση Ολλανδίας, Γερμανίας και Βελγίου για «αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή»
Σηκώνει αυλαία η COP27: Οι προσδοκίες μετά από ένα ταραχώδες έτος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News