Εποικοδομητική και με μεγάλη συναίνεση για την εθνική ενεργειακή στρατηγική χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τη συζήτηση για τα ενεργειακά που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΕΠ, ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Έγινε μία εκτενής συζήτηση πάνω στην εθνική ενεργειακή πολιτική. Παρουσιάσαμε λεπτομερώς τους τέσσερις στόχους που είναι: Η προσαρμογή της ενεργειακής παραγωγής ως προς το κλίμα και τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή που έχει κάνει η χώρα, η ασφάλεια του ενεργειακού μας συστήματος με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας και τις διασυνδέσεις, η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο».
«Υπήρξε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν. Και μπορώ να πω ότι είναι ένας κοινός τόπος, μπορεί να χαρακτηριστεί στην κυριολεξία εθνική στρατηγική, ακριβώς επειδή υπάρχει μία μεγάλη συναίνεση σε σχέση με τους τέσσερις αυτούς άξονες πολιτικής», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι τα θέματα που είναι προς επίλυση αποτελούν σύνθετα διπλωματικά θέματα, για τα οποία θα μεριμνήσει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Δεν φύγαμε σοφότεροι, δεν προέκυψε τίποτα το ιδιαίτερο», σχολίασε εξερχόμενος ο τομεάχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας: «Ουσιαστικά, συζητήσαμε ενεργειακά σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, λες και δεν έχει γεωπολιτική διάσταση το όλο θέμα».
Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «παρά το αίτημα των πολιτικών δυνάμεων, δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Τουρκία», εξηγώντας ότι το κόμμα του είχε ζητήσει να εμπλουτιστεί η ημερήσια διάταξη με συζήτηση για την Τουρκία, η οποία δεν έγινε. «Μελλοντικά ο υπουργός είπε ότι θα κάνει ένα ΕΣΕΠ για την Τουρκία», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε: «Το μοναδικό συμπέρασμα που έβγαλα από τη σύσκεψη είναι ότι η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να ακολουθήσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε την περίοδο 2010-2014. Εύχομαι η επιλογή αυτή να είναι ειλικρινής και να μην ακυρωθεί στη συνέχεια».
Στην τουρκική προκλητικότητα θέλησε να αναφερθεί, εξερχόμενος της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης. «Η καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητκότητα είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου ως χώρες ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ένωση Κεντρώων, σε αυτό το πλαίο, στηρίζει και θα στηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών για την ενίσχυση της ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο», τόνισε.
Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη μελών του ΕΣΕΠ με πανεπιστημιακούς, με αντικείμενο την Τουρκία.