Η Σλοβακία ξεκινά σήμερα μια νέα εθνική εκστρατεία ανίχνευσης του κορωνοϊού ώστε να προσαρμόσει το λοκντάουν, που ισχύει τώρα σε 73 περιοχές της χώρας και θα διατηρηθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου, και να ετοιμάσει τη χαλάρωσή τους.
«Αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το λοκντάουν με μαζικά τεστ ανίχνευσης», εξήγησε ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς σε συνέντευξη Τύπου. «Κατά συνέπεια, θα παρέμβουμε σε περιοχές όταν είναι απαραίτητο να ελέγξουμε την κατάσταση».
Η εκστρατεία διενέργειας τεστ προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου. Από τις 27 Ιανουαρίου, οι Σλοβάκοι ηλικίας 15 έως 65 ετών θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα με ένα αρνητικό τεστ αντιγόνων ή PCR.
Ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα την προσεχή έναρξη αυτής της νέας εκστρατείας μαζικών τεστ, ο Μάτοβιτς είχε διευκρινίσει πως σκοπός είναι να μειωθεί το ποσοστό μολύνσεων κάτω από το 0,5 έναντι 1 τώρα.
Ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι διευκρίνισε πως μετά τη διενέργεια των τεστ, η Σλοβακία θα χωριστεί σε 37 περιοχές όπου η κατάσταση είναι πιο κακή και 36 όπου βελτιώνεται.
«Στις περιοχές όπου η κατάσταση είναι πιο κακή, τα τεστ ανίχνευσης θα επαναληφθούν. Από τις 3 Φεβρουαρίου θα είναι απαραίτητο για τους πολίτες να αποδείξουν ότι έχουν αρνητικό τεστ ακόμα και για να πάνε στον χώρο εργασίας τους», εξήγησε.
Οι όροι αυτοί θα είναι «σε ισχύ έως τις 7 Φεβρουαρίου», συνέχισε και πρόσθεσε πως στις περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται τα μέτρα που ισχύουν σήμερα –αυστηρό λοκντάουν με ορισμένες άδειες μετακίνησης κυρίως για τη μετάβαση στον χώρο εργασίας– θα παραμείνουν σε ισχύ.
«Αν και η κατάσταση άρχισε εντέλει να βελτιώνεται, χωρίς ανίχνευση θα χρειαστούν εβδομάδες προκειμένου να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα», είπε ο Κράιτσι.
Σήμερα η χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωνε 1.060 νέες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να φθάσει τις 224.385, εκ των οποίων 3.526 θάνατοι.
Η Σλοβακία είχε οργανώσει τον Νοέμβριο εκστρατεία τεστ αντιγόνων που κάλυψε τα δύο τρίτα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων της εκ των οποίων το 1,06% ήταν θετικά.
Τα τεστ αντιγόνων δίνουν αποτελέσματα πιο γρήγορα από τα PCR, που απαιτούν ρινικό δείγμα το οποίο στέλνεται σε εργαστήριο, αλλά είναι λιγότερο αξιόπιστα.