Home / GREEN ECONOMY / Σηκώνει αυλαία η COP27: Οι προσδοκίες μετά από ένα ταραχώδες έτος

Σηκώνει αυλαία η COP27: Οι προσδοκίες μετά από ένα ταραχώδες έτος

Έπειτα από ένα έτος κλιματικών καταστροφών, πολλαπλών ρεκόρ στη θερμοκρασία, αλλά και καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα Ηνωμένα Έθνη συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της COP27 για την παγκόσμια συνεδρίαση για το κλίμα.
Ηγέτες και εκπρόσωποι από τουλάχιστον 200 χώρες του πλανήτη θα παρευρίσκονται στην Αίγυπτο στις συζητήσεις που θα κρατήσουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αναμένεται να τραβήξει προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αφρικανική ήπειρο, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών του κόσμου. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως 20 εκατ. άτομα μόνο στην Αφρική αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια λόγω της ξηρασίας.

Τι θα συζητηθεί
Ενόψει των συνεδριάσεων, οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να υποβάλουν εθνικά κλιματικά σχέδια, κάτι που όμως πραγματοποίησαν μόλις περί τις 25 χώρες. Φέτος, η COP27 θα εστιάσει σε τρία βασικά ζητήματα: τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, τη στήριξη των κρατών για την προετοιμασία και τη σύναψη κλιματικής συμφωνίας και τη διασφάλιση τεχνικής στήριξης και χρηματοδότησης για αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τους περιβαλλοντικούς στόχους. Παράλληλα, θα συζητηθούν και τα εξής φλέγοντα ζητήματα: χρηματοδότηση για την ανάκαμψη των χωρών από κλιματικές καταστροφές, δημιουργία παγκόσμιας αγοράς ανταλλαγής άνθρακα και περισσότερες δεσμεύσεις για μείωση της χρήσης του άνθρακα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση 100 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι το 2020 προς τα αναπτυσσόμενα κράτη, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και την προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη και έχει τεθεί για το 2023. Συνεπώς, τα ζητήματα της χρηματοδότησης θα επικρατήσουν και πάλι στη φετινή COP.

Πώς τα έχουν πάει οι μεγάλες οικονομίες
ΗΠΑ
Το τελευταίο έτος η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έκανε άλμα στις κλιματικές δεσμεύσεις, με μέτρα που προβλέπουν μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030. Στόχος του σχετικού νομοσχεδίου είναι η διείσδυση της πράσινης ενέργειας σε βασικούς τομείς, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, οι μεταφορές και η βιομηχανία. Το πιο προφανές αποτέλεσμα για τους καταναλωτές είναι η μείωση φορολόγησης κατά περίπου 7.500 δολάρια σε όσους αγοράζουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ωστόσο, μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, η Κίνα διέκοψε την περιβαλλοντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Εκτός αυτού, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απελευθέρωσε 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα στην αγορά και ενέκρινε νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, η χώρα δεν έχει δώσει το μερίδιο που της αναλογεί για την περιβαλλοντική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
Βρετανία
Παρότι η περυσινή COP26 που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, ολοκληρώθηκε με μεγάλες δεσμεύσεις και η χώρα αναδείχθηκε ως ηγετική δύναμη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πλέον η παρουσία της είναι «ασθενέστερη» με «απογοητευτική» ηγεσία, όπως δήλωσε στο BBC η Αλίσα Γκίλπερτ, διευθυντικό στέλεχος στο Grantham Institute του Imperial College London.
Αρχικά ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, ενώ στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφασή του, γεγονός που επικρίθηκε από πολλούς. Δεύτερο και σημαντικότερο, η Βρετανία δεν έχει ενισχύσει τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, δεδομένης της πίεσης στην ενεργειακή αγορά, η χώρα ανακάλεσε τις υποσχέσεις της για διακοπή εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και για το κλείσιμο των σταθμών που πυροδοτούνται από άνθρακα.
Ευρώπη
Παρότι η Ευρώπη ανέκαθεν κινούσε τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, θέτοντας εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επίπτωσή της στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχει αλλάξει σημαντικά τη διάθεση. «Οι ηγέτες παρέτειναν τη ζωή των εργοστασίων που πυροδοτούνται με άνθρακα και εκτιμούμε ότι οι ευρωπαικές εκπομπές ρύπων αυξήθηκαν κατά περίπου 2% το πρώτο εξάμηνο φέτος», δήλωσε στο BBC ο Ρόμπερτ Φάλκνερ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Σύμφωνα με το Climate Action Tracker, οι κλιματικοί στόχοι της Ε.Ε., οι πολιτικές και η χρηματοδότηση είναι «ανεπαρκή», ενώ επίσης δεν έχει ανανεώσει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι η αύξηση των επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα είναι προσωρινή λύση μέχρι να αποσυμπιεστεί η ενεργειακή αγορά και να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του REPowerEU, προβλέπεται η αύξηση του μεριδίου της Ε.Ε. σε ανανεώσιμες από 40% στο 45% μέχρι το 2030.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Πρόσθετα κεφάλαια σε τράπεζες που δεν προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή
ΕΕ: Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2035
IEA: 2 τρισ. τον χρόνο θα επενδύονται στην καθαρή ενέργεια έως το 2030

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview