Αν ζείτε για να δουλεύετε, αντί να δουλεύετε για να ζείτε, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε χώρα.
Προτού, όμως, πάρετε μια τέτοια σημαντική απόφαση, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τι προβλέπει το εργατικό δίκαιο κάθε χώρας για να επιλέξετε το ιδανικό μέρος για εργασιακή μετανάστευση!
Οι Παριζιάνοι, για παράδειγμα, δούλεψαν το 2015 λιγότερο απ’ όλους, με 1.604 ώρες εργασίας για το σύνολο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι εργάστηκαν, κατά μέσο όρο, 30 ώρες και 50 λεπτά την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της UBS.
Σαν να μην φτάνει αυτό, η γαλλική κυβέρνηση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, σύμφωνα με τηνTelegraph, καθώς πρόκειται να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να ορίσουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και το Σαββατοκύριακο στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν το email τους και να στέλνουν επαγγελματικά email.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Chartered Management Institute (CMI), η πλειονότητα των μάνατζερ στη Βρετανία αφιερώνουν 29 επιπλέον ημέρες τον χρόνο για να δουλεύουν από το κινητό ή το tablet τους σε ώρες εκτός γραφείου. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν περισσότερες επιπλέον μέρες και από την ετήσια άδειά τους!
Η UBS συμπεριέλαβε στην έρευνά της 71 πόλεις και τις κατέταξε σύμφωνα με τον μέσο όρο ωρών εργασίας ανά έτος για 14 επαγγέλματα. Στα στοιχεία που εξέτασε περιλαμβάνονται οι επίσημες αργίες και οι ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης με τις λιγότερες ώρες εργασίας βρίσκονται ευρωπαϊκές πόλεις, με το Λονδίνο να καταλαμβάνει τη 17η θέση με 1.740 ώρες για το 2015 (περίπου 33 ώρες/εβδομάδα).
Οι εργαζόμενοι στη Νέα Υόρκη, το Πεκίνο και το Τόκιο εμφανίζονται πιο «αφοσιωμένοι», σύμφωνα με την έρευνα, καθώς δουλεύουν 35,5 ώρες, 37,7 ώρες και 39,5 ώρες την εβδομάδα. Αυτοί που είναι οι πλέον εργασιομανείς, πάντως, είναι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι δουλεύουν 50 ώρες την εβδομάδα –38% παραπάνω από τον μέσο όρο, 50% σε σύγκριση με τους Λονδρέζους και 62% περισσότερο από τους Παριζιάνους.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα που διατυπώνονται ολοένα πιο έντονα στην αγορά εργασίας τελευταία, για μείωση των ωρών εργασίας στο γραφείο και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου συστήματος εργασίας, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για τηλεργασία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, έξι στους δέκα εργοδότες πιστεύουν ότι η μείωση του ωραρίου από οκτώ στις έξι ώρες θα λειτουργούσε θετικά για την επιχείρηση.
Για να επιλέξετε, όμως, την πόλη που σας ταιριάζει καλύτερα ως… εργαζόμενος, θα πρέπει να αποφασίσετε τι μετρά περισσότερο για εσάς: περισσότερες ημέρες άδειας, μεγαλύτερη ευελιξία ή λιγότερες ώρες εργασίας.
Γιατί μπορεί το Παρίσι να εγγυάται λιγότερες ώρες δουλειάς την εβδομάδα, αλλά το Μπαχρέιν προσφέρει 34 ολόκληρες ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών τον χρόνο! Οι Λονδρέζοι παίρνουν έως 25 ημέρες άδειας, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 23 ημέρες, σύμφωνα με την έρευνα της UBS.
Οι αδικημένοι της υπόθεσης φαίνεται πως είναι –και στο θέμα της άδειας– οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ. Όχι μόνο δουλεύουν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως, αλλά δικαιούνται και μόνο 17,2 μέρες άδειας. Βέβαια ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην ενδοχώρα της Κίνας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν μόνο επτά ημέρες τον χρόνο, ενώ στη Μπανγκόγκ η κατάσταση βελτιώνεται ελαφρώς στις 9 ημέρες και στο Πεκίνο στις 10 ημέρες.
Πηγή:Insider.gr