Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ουκρανία και Φινλανδία εμφανίζουν υψηλή δραστηριότητα γρίπης τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων
Σε κλοιό γρίπης βρίσκεται η Ευρώπη. Το στέλεχος Α(Η3Ν2) της γρίπης αναδεικνύεται στο κυρίαρχο στέλεχος του εφετινού κύματος γρίπης – όπως άλλωστε είχαν δείξει τα στοιχεία από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.
Ουκρανία και Φινλανδία εμφανίζουν υψηλή δραστηριότητα γρίπης τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre Disease Control, ECDC). Σε ανοδικό ρυθμό κινείται το κύμα της γρίπης στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ολλανδία.
Μικρότερη δραστηριότητα καταγράφεται –ακόμη- στις Βαλκανικές χώρες, αλλά όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η επέλαση της γρίπης στην Ελλάδα και τις όμορες χώρες είναι θέμα λίγων ημερών.
Τις δέκα πρώτες ημέρες του νέου έτους αναμένεται ότι τα περιστατικά της γρίπης θα αυξηθούν σημαντικά και στην Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, στην πλειοψηφία τους τύπου Α(Η3Ν2), εκ των οποίων το ένα ήταν θανατηφόρο.
Σε Σκόπια, Κόσοβο, Βοσνία, και Μαυροβούνιο δεν υπάρχουν στοιχεία. Ενώ στην γειτονική μας Βουλγαρία τα επίπεδα είναι όπως και στην Ελλάδα, χαμηλά.
Οι ασθενείς, ηλικιωμένοι ή με χρόνια νοσήματα, χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς εμφάνισαν βαριές επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού και την τήρηση των μέτρων υγιεινής για την ατομική προστασία από τους εξαιρετικά μεταδοτικούς ιούς της γρίπης.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν εξαφανιστεί πια από την ελληνική αγορά. Τα φαρμακεία δεν διαθέτουν άλλα εμβόλια και υποστηρίζουν πως ούτε οι φαρμακαποθήκες μπορούν να τους καλύψουν.
Η έλλειψη των αντιγριπικών έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο, αλλά το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως εφέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (θα χορηγηθούν στους πρόσφυγες).
Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο μόνος τρόπος μέτρησης της διάθεσης και χορήγησης των αντιγριπικών προκύπτει κατ΄ εκτίμηση από τις παραγγελίες των φαρμακείων.
Η καλή εκδοχή είναι ότι χορηγήθηκαν όλες οι δόσεις σε ηλικιωμένους, παχύσαρκους, χρονίως πάσχοντες, εγκύους και γενικά σε όλους όσοι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου – κάτι που θα φανεί άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων της γρίπης.
Η λιγότερο καλή εκδοχή είναι πως τα εμβόλια χάθηκαν μέσα στους διάφορους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας.
Οι εταιρίες αναφέρουν πως εισήγαγαν τα εμβόλια, οι φαρμακαποθήκες αναφέρουν πως διακινούν όσα τους δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν από τα εισαγόμενα αντιγριπικά αλλά ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Και οι ασθενείς γίνονται ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας αφού δεν βρίσκουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.
πηγή : protothema.gr