Μέχρι και χτες πάντως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί τηρούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας γραπτή διαβεβαίωση από την διοίκηση του Οργανισμού για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
Νέο γύρο… οικονομικής και όχι μόνο ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί η επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας στην οποία προχωρούν από σήμερα οι περίπου 5.500 κλινικοί και 3.500 εργαστηριακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησης τους από τον Οργανισμό.
Μέχρι και χτες πάντως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί τηρούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας γραπτή διαβεβαίωση από την διοίκηση του Οργανισμού για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Και αυτό διότι εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του έτους, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του δευτέρου εξαμήνου «χρεώνει τους κλινικούς ιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος».
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο θα πληρώνουν το κόστος της επίσκεψης και θα υποβάλλουν την απόδειξη στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να εγκριθεί και να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, εφόσον ο Οργανισμός εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) επιχειρώντας να απορροφήσει τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων και να μετριάσει τη δαπάνη που θα συνεπάγεται για αυτούς πλέον η ιατρική επίσκεψη, συνιστά στους γιατρούς μέλη της, να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, στα μέτρα του δυνατού. Συστήνει στους γιατρούς να μην ζητούν αμοιβή μεγαλύτερη από 10 ευρώ για όσο διαρκέσει η επίσχεση – είναι το ποσό της αμοιβής που εισπράττουν οι γιατροί βάσει της σύμβασής τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι ασφαλισμένοι που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να επιβαρυνθούν για ιατρική εξέταση ή συνταγογράφηση έχουν μία εναλλακτική: τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που δοκιμάζονται επίσης σκληρά στον ρόλο τους εξαιτίας των ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς και εργαστήρια.
Πηγή: protothema.gr