Ένας δήμαρχος αποφάσισε να αλλάξει την πόλη του, ώστε να καθυστερήσει τον θάνατο των ηλικιωμένων και να προσελκύσει νέους κατοίκους.
Στη νότια Ιταλία, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαβρίας, βρίσκεται ένα μικρό χωριό με χαρακτηριστική μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Ονομάζεται Sellia και έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα: οι νέοι μεταναστεύουν και οι γέροι πεθαίνουν. Άρα και οι δύο με κάποιον τρόπο φεύγουν με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώνει. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να κάνουν ότι μπορούν ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι θα αργήσουν να πεθάνουν και οι νέοι θα επιστρέψουν. Ο ιταλικός τύπος περιέγραψε χιουμοριστικά την πρωτοβουλία αυτήν με τη φράση «Απαγορεύεται ο θάνατος».
Πίσω από όλα κρύβεται ο 40χρονος δήμαρχος Davide Zichinella. Διανύει την δεύτερη θητεία του σαν δήμαρχος, είναι παιδίατρος, φιλόδοξος και δραστήριος. Για να περιγράψει το πρόβλημα της θνησιμότητας στην περιοχή έχει πει: «Η ανθρώπινη ζωή έχει φυσικά αξία αλλά εδώ έχει επιπλέον και κοινωνική αξία καθώς κάθε ανθρώπινος θάνατος μας φέρνει πιο κοντά και στον θάνατο του χωριού».
Ο πληθυσμός της πόλης έχει πέσει από τους 1300 κατοίκους στους περίπου 500 μέσα στα τελευταία 50 χρόνια ενώ σήμερα πάνω από τους μισούς κατοίκους είναι άνω των 65 ετών. Δικαίως λοιπόν η δημοτική αρχή σκέφτηκε ότι το καλύτερο όπλο απέναντι στον θάνατο είναι η πρόληψη και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Έτσι μεταμόρφωσε το παλιό σχολείο σε ιατρικό κέντρο που παρείχε απίστευτη γκάμα υπηρεσιών για ένα τόσο μικρό μέρος. Μάλιστα όλες οι εξετάσεις και τα ραντεβού με τους γιατρούς είναι επιδοτούμενα για την πλειοψηφία των ασθενών ενώ για τους άπορους είναι εντελώς δωρεάν. Για να σιγουρέψει ο δήμαρχος ότι οι κάτοικοι της Sellia θα σπεύσουν να κάνουν τα απαραίτητα τσεκ απ, έβγαλε και επίσημη ανακοίνωση ότι όποιος κάνει τις εξετάσεις του θα έχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη ενώ όποιος δεν κάνει έστω και ετήσιο τσεκ απ θα πληρώνει επιπλέον 30 ευρώ φόρο στον δήμο. Το κόλπο πέτυχε και μόνο τις πρώτες μέρες πάνω από 100 άτομα επισκέφτηκαν το πρότυπο ιατρικό κέντρο. Να πούμε εδώ ότι και αυτό και πολλά άλλα που έκανε ο δήμος, τα έκανε με κοινοτικά κονδύλια που ερχόντουσαν απευθείας από τις Βρυξέλλες και πήγαιναν αποκλειστικά στους σκοπούς αυτούς.
Και επειδή η μακροζωία θέλει καλοπέραση, ο δήμαρχος προχώρησε και λίγο παραπάνω. Έβαλε λεωφορεία με συχνά δρομολόγια και επιδοτούμενο εισιτήριο προς τις ιαματικές πηγές της περιοχής. Που δεν είναι απλές ιαματικές αλλά σαν ολόκληρο σπα, περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την Siella. Και όλα αυτά με την ελπίδα οι κάτοικοι της Siella να φτάσουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν το προσδόκιμο όριο ζωής – δηλαδή τα 83 χρόνια.
Ο δήμαρχος Davide Zichinella
Ο Zicchinella όμως είναι προφανές ότι δεν αρκείται στο να κρατήσει ζωντανούς τους δημότες του. Θέλει να προσελκύσει και καινούργιους και φυσικά νέο κόσμο. Και κατάφερε να οργανώσει ένα στρατηγικό σχέδιο τόσο πειστικό που τσίμπησε 1,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για τις δράσεις του αυτές.
Με αυτά ξεκίνησε να μεταμορφώσει μία παλιά φάρμα σε πάρκο περιπέτειας. Το Borgo Avventura (κάτι σαν «Χωριό Περιπέτειας») διαθέτει μία ψηλή θιβετιανού τύπου γέφυρα, ξύλινους πύργους και πολλές άλλες δραστηριότητες μέσα σε μία υπέροχη δασική περιοχή. Με ειδικό χώρο αναψυχής για άτομα με κινητικές δυσκολίες και πολλά και εντυπωσιακά κόλπα, η επένδυση αυτή δεν έχει μόνο μεσοπρόθεσμους στόχους αλλά και μακροπρόθεσμους αφού επιδιώκει να κάνει την Siella κάτι σαν στέκι για τους λάτρεις της αδρεναλίνης και της περιπέτειας. Σκοπός του δημάρχου είναι η περιοχή να γίνει γνωστή σε εθνικό επίπεδο χάρη στο μεγάλο της αυτό πάρκο και την φυσική του ομορφιά.
Αυτή δεν ήταν η μόνη μεταμόρφωση στη Sellia. Ένα παλιό νηπιαγωγείο μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο youth hostel με την ελπίδα ότι το χωριό που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την θάλασσα θα προσελκύσει τουρίστες την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Για τα παιδιά τώρα, ετοιμάζεται ένα Μουσείο για τα αγροτικά προϊόντα με πολλά παιχνίδια και διαδραστικές δραστηριότητες. Άλλωστε η γεωργία είναι βασικός πυλώνας της περιοχής αφού στην Καλαβρία η κύρια καλλιέργεια είναι η ελιά (70% των καλλιεργειών) και αυτό δεν θέλει κανείς να χαθεί.
Φυσικά ο δήμαρχος δεν άφησε εκτός της ιδιωτική πρωτοβουλία αφού κάλεσε επιχειρηματίες γειτονικών πόλεων να επενδύσουν στη Sellia με ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλα. Αυτόν τον καιρό, λοιπόν, η Sellia βρίσκεται σε φάση μεταμόρφωσης. Από μία πόλη που κινδύνευε να χαρακτηριστεί «πόλη-φάντασμα» σε μία πόλη όλο ζωή, νέους και δράση. Ας ελπίσουμε ότι το πείραμα θα πετύχει και θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες πόλεις που ρισκάρουν να γεράσουν μαζί με τους κατοίκους τους.
Η θέση της Sellia στον χάρτη της Ιταλίας
Χάρτης της Sellia
FACTS:
• Τον Σεπτέμβριο 2010 ο δήμος Σελλίων Ρεθύμνου αδελφοποιήθηκε με τον ομώνυμο δήμο Sellia της Καλαβρίας. Ο δήμαρχος Sellia Catanzaro που πρωταγωνίστησε στις εκδηλώσεις δήλωσε μάλιστα στην δημόσια ομιλία του κατά την τελετή ότι ο παππούς του είχε μείνει 3 χρόνια στην Κρήτη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αιχμάλωτος των Γερμανών και δήλωνε πάντα ότι επιβίωσε χάρη στην ανθρωπιά και την καλοσύνη των ντόπιων.
• Η αντίθεση γεννήσεων – θανάτων είναι πολύ έντονη στη Sellia. Ενδεικτικά: 2003 – 2 γεννήσεις / 12 θάνατοι, 2007 – 3 γεννήσεις / 10 θάνατοι, 2012 – καμία γέννηση / 13 θάνατοι, 2013 – 2 γεννήσεις / 10 θάνατοι. Το 2014 ωστόσο γεννήθηκαν 6 παιδιά και πέθαναν μόνο 4, κάτι που είχε να συμβεί δεκαετίες και έφερε για πρώτη φορά μετά από χρόνια θετικό πρόσημο στα δημογραφικά στοιχεία της πόλης.
• Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η Sellia ιδρύθηκε κάπου τον 9ο αιώνα όπου κάτοικοι των παραλίων εγκαταστάθηκαν εκεί για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των Σαρακηνών. Η ορεινή μορφολογία της περιοχής έγινε το ιδανικό καταφύγιο απέναντι στον εχθρό. To βουνό Sellion έδωσε στη συνέχεια το όνομά του στην περιοχή.
Κοινότητα: Sellia
Περιφέρεια: Calabria
Νομός: Catanzaro
Χώρα: Ιταλία
Πληθυσμός: 526 (Απογραφή 2013)
Έκταση: 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Υψόμετρο: 560 μέτρα
Tweet του δημάρχου για το Πάρκο Περιπέτειας
Διάγραμμα για τον πληθυσμό της Sellia την τελευταία 15ετία
Διάγραμμα για τον πληθυσμό της Sellia τον τελευταίο ενάμιση αιώνα
Διάγραμμα με γεννήσεις (πράσινη γραμμή) και θανάτους (πορτοκαλί γραμμή)
Ο Sellia Catanzaro στο Ρέθυμνο με τον Έλληνα ομόλογό του στην τελετή αδερφοποίησης των δύο δήμων
Tweet του δημάρχου για το Παιδικό Μουσείο που ετοιμάζεται
Πηγή: athensvoice.gr