Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος
Εξι νησιά βρίσκονται στο πρώτο κύμα αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ τα οποία θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να αναμορφώσουν τους συντελεστές σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση τις τιμές.
Συγκεκριμένα, καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (5%, 9% και 16%) σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο και πλέον οι νέοι συντελεστές διαμορφώνονται σε 6%, 13% και 23% που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα.
Σε αυτή τη φάση, τα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πρόσφυγες – μετανάστες, όπως η Κως, η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος, εξαιρούνται των αυξήσεων.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική απόφαση, ωστόσο, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ τονίζεται ότι: «Θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στη φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα».
Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έγινε με μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος, με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014, που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.
Από την 1η Οκτωβρίου στα έξι ανωτέρω νησιά της χώρας οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν:
• Στο 23%, στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 6,9%.
• Στο 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο επίσης θα εφαρμοσθεί από την 1η Οκτωβρίου του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 3,6%.
• Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ανέφερε ότι δεν θα επιβαρυνθούν από τη φορολογία όσοι έχουν εισοδήματα ύψους 12.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει εάν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο ή όχι, ενώ για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία υπενθύμισε τη δέσμευση των κομμάτων ότι θα καταργηθεί, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί κάποια απόφαση από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής για τη φορολογία:
1. Φορολογία εισοδήματος. Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν εργαλεία για να γίνει αυτό. Ο κ. Αλεξιάδης, ερωτηθείς για το αφορολόγητο όριο και αν αυτό θα ανέλθει στις 12.000 ευρώ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση σε αυτά τα εισοδήματα διότι «και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα, δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα». Σημείωσε δε ότι αν φορολογηθούν περαιτέρω οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, τα περίπου 80 δισ. ληξιπρόθεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή θα τα δούμε να μεγαλώνουν γιατί δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος».
«Το επόμενο διάστημα, αυτό που έχουμε μπροστά μας, ως υπουργείο Οικονομικών είναι να εισπράξουμε χρήματα από τις 100 δόσεις, να εισπράξουμε τις δόσεις από τη φορολογία εισοδήματος, να εισπράξουμε τις δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ, να εισπράξουμε τα τέλη κυκλοφορίας. Ε! δεν είμαστε τρελοί να πάμε να φορτώσουμε τον κόσμο με ένα σωρό φορολογίες και υπερβολικά ποσά και να μη μπορεί να πληρώσει κανένας τίποτα, γιατί τότε θα αποτύχει όλο το οικοδόμημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
2. Τέλη κυκλοφορίας. Μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο κ. Αλεξιάδης.
Οπως είπε, στη φορολογία αυτοκινήτων έχουμε τα τέλη κυκλοφορίας αυτής της χρονιάς και έχουμε και τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς. Για την επόμενη χρονιά σκεφτόμαστε πάρα πολλές παρεμβάσεις για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό. Γι’ αυτή τη χρονιά θα έχουμε πολύ μικρές παρεμβάσεις, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολλά.
3. Ιδιωτικά σχολεία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπιστεί το θέμα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Υπενθύμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε τη δέσμευση όλων προεκλογικά ότι θα καταργηθεί. Ωστόσο, όπως είπε, «το τι θα γίνει τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα και άλλων».