Σε επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί αναφορικά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά η κυβέρνηση, με ανάδειξη της αξίας του διαλόγου, αλλά και με διαβεβαιώσεις για ποσοτική βελτίωση, έστω και μικρή, των πόρων που θα διαθέσει το κράτος την επόμενη χρονιά.
Όμως η δυσχερής οικονομική κατάσταση στους δήμους «ροκανίζει» μέρα με τη μέρα την κυβερνητική προσπάθεια να εξασφαλίσει συναινετικό κλίμα.
Οι ΟΤΑ βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας διεκδικούν την προστασία της λειτουργίας τους, την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα την κοινωνική στήριξη των πιο αδύναμων. Αιωρείται σαν προειδοποίηση ότι θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις αν ο διάλογος με την κυβέρνηση δεν δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα στα αιτήματά τους.
Ήδη 23 συγκεκριμένα οικονομικά, καθώς και άλλα 16 θεσμικά αιτήματα τέθηκαν στην προμετωπίδα της διεκδίκησης των ΟΤΑ α’ βαθμού. Περιλαμβάνονται στο κείμενο που ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής της την Πέμπτη με θέμα με τα οικονομικά των δήμων.
Εχουν λαμβάνειν 323 εκατ. ευρώ
Πάντως, σε 323.000.000 ευρώ ανέρχονται ως το τέλος του χρόνου οι υποχρεώσεις του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιλαμβανομένου και του ποσού για τα παρακρατηθέντα των δήμων. Πρόκειται για ποσό το οποίο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθεί κανονικά φέτος.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνει ότι μετά τις -επί πενταετία- απανωτές μειώσεις των κρατικών πόρων προς τους ΟΤΑ, το 2016 δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση, αλλά αντιθέτως μικρή αύξηση. Επίσης, με την κατάθεση νομοσχεδίων τα οποία έρχονται για να λύσουν θεσμικά ζητήματα του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δυσλειτουργίες που έχουν διαπιστωθεί, η κυβέρνηση απενεργοποιεί σε κάποιο βαθμό αντιδράσεις για το μικρό οικονομικό καλάθι που κρατά για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κυβερνητικές υποσχέσεις
Είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει το σήμα της συνεννόησης και παράλληλα να αποσπάσει κατά το δυνατόν την κατανόηση των δήμων για τα όρια των δυνατοτήτων του κρατικού κορβανά με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση.
Κατά την ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας διαβεβαίωσε ότι οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ΟΤΑ θα καλυφθούν κανονικά φέτος και τόνισε ότι «έως το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού».
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι μέχρι τον μήνα Νοέμβριο η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων υλοποιείται όπως ήταν προγραμματισμένη και, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, «έχουν καταβληθεί 40 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα είχαν προβλεφθεί».
Αν και δεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί πολύ αυτά τα χρόνια, επεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2016 «δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση, το αντίθετο μάλιστα, οριακή αύξηση περίπου στο ποσό των 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015».
Αλλαγές στον «Καλλικράτη»
Ο κ. Μπαλάφας προανήγγειλε τη δρομολόγηση αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα είναι σημαντικό βήμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και η αναθεώρηση και επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη», μια διαδικασία που, όπως σημείωσε, «προγραμματίζεται να αρχίσει πολύ σύντομα».
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη «σε όποια αποδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε όποια σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν είτε αρμοδιότητες είτε λειτουργίες των δήμων».
Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των δήμων
Η ισόρροπη λειτουργία των δήμων, ως προς την οικονομική τους διαχείριση, τέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του κ. Μπαλάφα, ο οποίος κρίνει θετική την απόφαση για τη μετεξέλιξη του «Παρατηρητηρίου» σε «Επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης ΟΤΑ». Θεωρεί ότι η νέα δομή θα βοηθά πιο αποτελεσματικά τους δήμους.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι στις αρχές του 2015 οι δήμοι οι οποίοι ήταν «στο κόκκινο», με αδυναμία ισοσκέλισης προϋπολογισμού, ήταν 15 και μειώθηκαν στους τρεις στις 31.10.2015.
Σήμερα το πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται, όπως διευκρίνισε, «σε μόλις δύο, δεδομένου ότι ο δήμος Σαλαμίνας με την προσφυγή του σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες διατάξεις και κατόπιν της υπαγωγής του στο πρόγραμμα εξυγίανσης διαθέτει πλέον επικυρωμένο προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2015. Οι εναπομείναντες χωρίς προϋπολογισμό δήμοι είναι οι δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας».
Απόφαση για τη μισθοδοσία στις Περιφέρειες
Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει στραμμένο το βλέμμα και στους εργαζόμενους των περιφερειών. Βρίσκονται σε αναστάτωση, καθώς η κυβέρνηση σταματά από 1.1.2016 τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν ως τώρα, και πλέον η μισθοδοσία θα γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Την Πέμπτη υπήρξε και μια εξέλιξη που, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, «καθησυχάζει στην πράξη την ανησυχία που είχε καλλιεργηθεί για το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ β’ βαθμού».
Ο κ. Μπαλάφας υπέγραψε την απόφαση κατανομής ποσού ύψους 22.500.000 ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας μηνός Ιανουαρίου 2016, του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού των Περιφερειών.
πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500042332#ref=latestarticles