Δελτίο για την ελληνική οικονομία
Η υπερφορολόγηση και η υπερρύθμιση της ελληνικής οικονομίας αποτελούν εμπόδια στην ευημερία της χώρας σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
«Το μέσο νοικοκυριό δεν τα βγάζει πια πέρα χωρίς ρευστοποίηση περιουσίας ή κοινωνικά βοηθήματα». Αυτή είναι μια από τις βασικές διαπιστώσεις του ΣΕΒ, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του για την Οικονομία το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα. Μια κατάσταση που όπως καταγράφει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, είναι πλέον μη βιώσιμη «γιατί τα έτοιμα κάποτε θα τελειώσουν». Μάλιστα, η αποταμίευση χαρακτηρίζεται πλέον ως «μακρινό όνειρο».
Ο ΣΕΒ παραπέμπει σε μελέτη γνωστών ξένων οικονομολόγων η οποία διαπιστώνει πως σε περιόδους έντονης ύφεσης σε δυτικές οικονομίες “η χρηματοοικονομική κρίση φέρνει κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος, αστάθεια και εν πολλοίς ακυβερνησία, που είναι εντονότερη τα πρώτα 5 χρόνια”. Διαπίστωση που βρίσκει εφαρμογή στην Ελλάδα, που παραμένει σε ερμαφρόδιτη κατάσταση με σύγκρουση δύο δυνάμεων, “εκείνων της προσαρμογής και της εμβάθυνσης στην οικονομία της αγοράς και εκείνων της προσκόλλησης σε αναδιανεμητικές πρακτικές, με τις κυβερνήσεις να παραμένουν έωλες και αναποφάσιστες, να καθυστερούν τις αξιολογήσεις, να τρενάρουν τις μεταρρυθμίσεις”.
Που εστιάζει κυρίως το πρόβλημα ο ΣΕΒ; Στην υπερφορολόγηση και την υπερρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, τα όποια είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας όπου κυριαρχεί η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία της αγοράς. Εδώ αναφέρεται άλλη διεθνής μελέτη, η οποία καταλήγει στο ότι σε φτωχές κυρίως χώρες, υπάρχει μια άνθιση περιορισμών στην επιχειρηματικότητα και κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, και μία επικυριαρχία της αριστερής φρασεολογίας και ιδεοληψίας στην ανάλυση οικονομικών ζητημάτων. Τα φαινόμενα αυτά συνυπάρχουν, συνήθως, με εκτεταμένη διαφθορά που ωθεί τα άτομα να επιζητούν περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, παρόλο που αναγνωρίζεται ότι η υπερρύθμιση της οικονομίας μπορεί να οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διαφθορά. Κατάσταση που κεφαλαιοποιείται από ακραία κόμματα, που εισπράττουν την τιμωρητική διάθεση των ψηφοφόρων, σε περιόδους όξυνσης της διαφθοράς.
Τελικά όμως η υπερφορολόγηση και η υπερρύθμιση έχουν βαριές συνέπειες: “μπορούμε να συνεχίσουμε να φυτοζωούμε στην Ελλάδα, διώχνοντας τις επενδύσεις, αλλά έτσι, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αναπτυχθούμε” διαπιστώνει ο ΣΕΒ.
Το θετικό πάντως είναι πως ο ΣΕΒ καταγράφει κάποια βελτίωση σε δείκτες, όπως εκείνον του οικονομικού κλίματος, στο 94,6 το Δεκέμβριο του 2016 από το 87,6 το 2015. Επίσης παρατηρείται βελτίωση προσδοκιών στο χώρο των κατασκευών, επιδείνωση σε υπηρεσίες και μια μικρή άνοδο του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που παραμένει όμως σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Ακόμη, κάτι δείχνει να κινείται σε επίπεδο παραγωγής καθώς στη μεταποίηση και στους περισσότερους κλάδους υπάρχει άνοδος στο 11μηνο του 2016 σε σχέση με το 2015. Στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές (πλην καυσίμων)εμφανίζουν αύξηση 2,2% σε τρέχουσες τιμές.
Oσο για τον προϋπολογισμό, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αυξήθηκε στα 6,4 δις, εξαιτίας των βελτιωμένων εσόδων από φόρους, που στο 11μηνο του 2016 έφθασαν τα 42,3 δις ευρώ από τα 38,5 το 2015, για το ίδιο διάστημα. Πιο αποδοτικοί σε είσπραξη είναι τους τελευταίους μήνες ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος.
πηγή : protothema.gr