Σε μείωση των τιμών για το πετρέλαιο που εξάγει προχώρησε η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, εν μέσω μιας αυξανόμενης αβεβαιότητες αναφορικά με τη ζήτηση στην Ασία εξαιτίας των νέων αυστηρών lockdowns που έχει επιβάλλει η Κίνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κρατική Saudi Aramco, μείωσε την τιμή στη βασική της ποιότητα αργού για τους αγοραστές από την Ασία στα 4,40 δολάρια το βαρέλι υψηλότερα από το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιεί η ίδια, από 9,35 δολάρια τον Μάιο.
Η Σαουδική Αραβία στέλνει περισσότερο από το 60% των εξαγωγών του αργού της στην Ασία, με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.
Η πετρελαϊκή εταιρεία μείωσε επίσης τις τιμές σε όλες τις ποιότητες για τη βορειοδυτική Ευρώπη και σχεδόν σε όλες για τη Μεσόγειο, ενώ οι τιμές για τους πελάτες στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Τους τελευταίους δύο μήνες, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το αργό της πετρέλαιο σε επίπεδα ρεκόρ, όταν οι τιμές του ορυκτού καυσίμου εκτινάχθηκαν άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές της Ρωσίας έχουν ήδη μειωθεί και ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο της χώρας.
Την ώρα που ο πόλεμος έχει «στενέψει» τον εφοδιασμό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η στρατηγική Covid Zero της Κίνας έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο σοκ στη ζήτηση στη χώρα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Η κατανάλωση βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων για αεροσκάφη τον Απρίλιο, αναμένεται να μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πολιτική της Κίνας
Χθες Σάββατο, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έκανε λόγο για μια «περίπλοκη και σοβαρή» κατάσταση στην αγορά εργασίας καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον κορωνοϊό. Την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο κατέστησε πιο αυστηρά τα μέτρα περιορισμού, προειδοποιώντας παράλληλα για οποιεσδήποτε προσπάθειες αμφισβήτησης της πολιτικής του κι ενώ η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται εξαιτίας των κλεισμένων εργοστασίων και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, υποστήριξε ότι τα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού της Κίνας λειτουργούν.
«Είναι προφανώς μια τρομερή κατάσταση για τους πολίτες της Σαγκάης, ενώ σε ολόκληρες περιοχές του Πεκίνου έχει επιβληθεί η τηλεργασία», δήλωσε ο Μάικ Μούλερ, επικεφαλής του ομίλου Vitol για την Ασία σε podcast. «Ωστόσο ακόμη δεν έχει προκύψει κάποια δραματική εξέλιξη. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις δεν έχουν επιδεινωθεί αναφορικά με τη ζήτηση της Κίνας».
Η απόφαση της Aramco έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συμφώνησε να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή αργού σταδιακά, προσθέτοντας 432.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούνιο. Ακόμη κι έτσι όμως ο Οργανισμός που αποτελείται από 23 κράτη, συναντά δυσκολίες για να επιτύχει αυτόν τον μέτριο στόχο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News