Home / Αθλητισμός / ΑΕΚ / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1930: η Α.Ε.Κ. ανοίγει της πόρτες της για τους φιλάθλους στο πρώτο ματς. [Φώτος]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1930: η Α.Ε.Κ. ανοίγει της πόρτες της για τους φιλάθλους στο πρώτο ματς. [Φώτος]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 2/11/1930,  ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-2

Μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες είναι η σημερινή για την ιστορία της ΑΕΚ, καθώς σαν σήμερα πριν από 85 χρόνια άρχισε και επίσημα η «ζωή» του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Το φιλικό 2-2 με τον «συνεργάτη» εκείνη την εποχή Ολυμπιακό ήταν το πρώτο ματς που παίχθηκε στο παλιό «σπίτι» της ΑΕΚ, το οποίο θα γινόταν για τα επόμενα 73 χρόνια –μέχρι την κατεδάφισή του από τον Γιάννη Γρανίτσα- τόπος μεγάλων ποδοσφαιρικών γεγονότων και το άντρο μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής δυναστείας.

Από το 1926 είχε παραχωρηθεί ο χώρος στους πρόσφυγες του παρακείμενου οικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας που ακόμα τότε ονομαζόταν Ποδονίφτης. Το 1930 είχε πλέον διαμορφωθεί ένας αθλητικός χώρος με υποτυπώδη περίφραξη και με αποδυτήρια αλλά χωρίς καμία εξέδρα και πλέον ήταν όλα έτοιμα για να αρχίσει να λειτουργεί.

Ψυχή της προσπάθειας και κεντρικό πρόσωπο εκείνης της μέρας ήταν ο πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης. Η προσωπική σχέση του Κωνσταντινουπολίτη δημοσιογράφου, συγγραφέα και πολιτικού με τον Ελευθέριο Βενιζέλο είχε βοηθήσει πολύ στην παραχώρηση της έκτασης, αλλά έκτοτε η βοήθεια της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη –παρά τα αρχικά υπεσχημένα από τις αρχές- κάτι που τόνισε στην ομιλία του. Ό,τι έγινε, έγινε με την προσωπική εργασία και τον οβολό των ανθρώπων του σωματείου που μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι δεν… χρωστούσε σε κανέναν.

Τα εγκαίνια συγκέντρωσαν πάνω από πέντε χιλιάδες επωνύμους και ανωνύμους (χαρακτηριστικά η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έγραφε ότι «εις τους επισήμους προσεφέρθη καμπανίτης», δηλαδή σαμπάνια) όμως ο τύπος της εποχής σημείωνε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να είναι περισσότερος, αν οι Αθηναίοι φίλαθλοι δεν ήταν… χωρισμένοι. Την εποχή εκείνη η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός ήταν ένα «κόμμα», ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν επικεφαλής μιας άτυπης συμμαχίας μεταξύ αυτού και των μικρότερων συλλόγων Αθήνας και Πειραιά. Έτσι, την ώρα που η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός έπαιζαν μεταξύ τους, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε σε αγώνα  τον Ατρόμητο για… το πρωτάθλημα Αθήνας, αν και το λογικό και σωστό θα ήταν να είναι παρών όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Αθήνας στα εγκαίνια ενός γηπέδου που ήταν μόλις το δεύτερο τέτοιου μεγέθους στην πρωτεύουσα, μετά από αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο Ολυμπιακός, αν και είχε αγώνα πρωταθλήματος στον Πειραιά με αντίπαλο τον Πειραϊκό, έστειλε εκεί την δεύτερη ομάδα του, προκειμένου να παρατάξει την πρώτη του στα εγκαίνια του γηπέδου στον Ποδονίφτη! Ενδεικτικό επίσης της σημασίας του αγώνα ήταν και το γεγονός ότι διαιτητής ήταν ο Παναγής Βρυώνης, μια σεβάσμια μορφή του αθλητισμού. Ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά «έφερε» το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα από την Ελβετία όπου σπούδαζε στα τέλη του 19ου αιώνα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ποδοσφαιρικού συλλόγου το 1906, του ΓΣ Γουδή. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της ΕΠΟ αλλά και διαιτητής, όμως το 1930 ήταν πια γύρω στα 55 και φυσικά παλαίμαχος! Κλήθηκε, ωστόσο, να διαιτητεύσει και δέχθηκε!

Σκόρερ των δύο γκολ της ΑΕΚ ήταν ο 22χρονος επιθετικός Ηλίας Ηλιάσκος (που αργότερα διετέλεσε και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών) και σκόρερ του Ολυμπιακού ο συνομήλικός του Βασίλης Ανδριανόπουλος, ο τέταρτος σε ηλικία από την πεντάδα των αδερφών Ανδριανόπουλων. Η ΑΕΚ προηγήθηκε και στα δύο ημίχρονα, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε δύο φορές και στο τέλος οι οπαδοί του ήταν ανακουφισμένοι από την εξέλιξη του αγώνα που είχε είχε θεωρηθεί έκπληξη, καθώς οι Πειραιώτες ήταν θεωρητικά ανώτεροι ως ομάδα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Γιάμαλης, Ιερεμιάδης, Ασδέρης, Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Δεληκάρης Ι, Παντερμαλής, Δεληκάρης ΙΙ, Ηλιάσκος, Μούγγρας

Στις 2 Νοεμβρίου

2/11/58 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –ο Γιάννης Κανάκης για την ΑΕΚ και ο Βαγγέλης Πανάκης για τον Παναθηναϊκό)

2/11/69 Βύζας Μεγάρων-AEK 1-4 (Α’ Εθνική –όλα τα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο)

2/11/75 ΑΕΚ-Αγιος Δημήτριος 7-0 (Κύπελλο Ελλάδας)

2/11/80 AEK-Λάρισα 1-1 (Α’ Εθνική –ο αγώνας δεν είχε καν συμπεριληφθεί στο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ ως «εύκολος», αλλά η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει και ισοφάρισε με την… πλάτη του Μπάγεβιτς, όταν αυτός έβαλε το σώμα του για να παρεμποδίσει ελεύθερο βολέ του τερματοφύλακας της Λάρισας και μετέπειτα της ΑΕΚ Θεολόγη Παπαδόπουλου)

2/11/86 AEK-Ολυμπιακός 0-1 (Α’ Εθνική –πρώτη εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό μετά από επτά χρόνια με γκολ του Ξανθόπουλου στο 75’)

2/11/94 Μίλαν-ΑΕΚ 2-1 (Τσάμπιονς Λιγκ –η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ με το 0-1 που μετατράπηκε στο τέλος σε 2-1 με δύο κεφαλιές του αμυντικού Κριστιάν Πανούτσι στο τελευταίο εικοσάλεπτο)

2/11/95 ΑΕΚ-Γκλάντμπαχ 0-1 (Κύπελλο Κυπελλούχων –απογοητευτική εμφάνιση και δεύτερη ήττα μετά το 4-1 της Γερμανίας)

2/11/97 Πανηλειακός-ΑΕΚ 2-4 (Α’ Εθνική –ανατροπή από 0-2, με τον Ντουμίτρου Ντουμιτρίου να νικάει τον προκάτοχό του Πέτρο Ραβούση)

2/11/99 ΑΕΚ-ΜΤΚ 1-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης η ΑΕΚ ανέτρεψε με πέναλτι του Τσίριτς την ήττα της Βουδαπέστης με 2-1, τη στιγμή που η ΜΤΚ έπαιζε με εννέα παίκτες )

2/11/08 ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης 2-1 (Α’ Εθνική –επική ανατροπή στις καθυστερήσεις με την κεφαλιά του Μαϊστόροβιτς και το ψαλίδι του Τζιμπούρ)

2/11/14 Αχαρναϊκός-ΑΕΚ 1-2  (Football League –νέα ανατροπή στις καθυστερήσεις, με τους Ντακόλ και Μπρέσεβιτς να δίνουν λύσεις στον αγώνα της Ριζούπολης)

Αεροφωτογραφία του συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας το 1933, με το γήπεδο στην άκρη κάτω δεξιά.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα του ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ από τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ.

Πηγή: www.aek365.com

 

About gus_maverick