Ένα σημαντικό βιβλίο για την ζωή και το έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη
Ένα σημαντικό βιβλίο για την ζωή και το έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης-Θρησκεία μου είνια η Ελλάδα (Микис Теодоракис, «Моя религия – Греция») του Γιώργου Λογοθέτη που κυκλοφορεί στην ελληνική και ρωσική γλώσσα θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη.
Στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Σπύρου και Εκδόσεις Μίλητος και πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστημών της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, θα χαιρετίσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωπος της ρωσικής Πρεσβείας, ο Ιωάννης Τζεν, πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας & Συνεργασίας και ο Χριστόφορος Σαρδελής, Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, χορηγού της ρωσικής έκδοσης.
Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, η Μαρία Φαραντούρη, και ο συγγραφέας Γιώργος Λογοθέτης.
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Ευάγγελος Σπύρου, εκδότης-δημοσιογράφος.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο με μαρτυρίες φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η εκδήλωση όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιείται την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας – Ώρα 19.30
Στον πρόλογο του βιβλίου ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει στον συγγραφέα:
«Αγαπητέ μου Γιώργο,
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την έκδοση του θαυμάσιου βιβλίου σου στην Ρωσική γλώσσα.
Οι δεσμοί μου με την Ρωσία είναι πολλοί και ισχυροί.
Από τα λαϊκά της τραγούδια ως τον Μουσόφσκυ, τον Τσαϊκόφσκυ και τον Σοστακόβιτς με μάγεψε η Ρωσική Μουσική. Από τον Πούσκιν και τον Ντοστογιέφσκυ ως τον Τολστόι η Ρωσική Λογοτεχνία και Ποίηση μου προκαλούσαν πάντα τεράστιο θαυμασμό και βαθιά συγκίνηση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Ρωσία πρέπει να βρεθούν από κάθε άποψη πολύ κοντά και είμαι βέβαιος ότι αυτό το όραμα θα πραγματοποιηθεί.
Χαιρετίζω λοιπόν την έκδοση του βιβλίου στην Ρωσική γλώσσα και εύχομαι να έχει την επιτυχία που του αξίζει.
Αθήνα, 31.10.2016
Μίκης Θεοδωράκης»
Η περίοδος 1954-1960 είναι μια εποχή έντονης δραστηριότητας για τον Θεοδωράκη στο χώρο της Ευρωπαϊκής μουσικής.
Το 1957 οργανώθηκε στην Μόσχα το Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ έγινε διαγωνισμός για την καλύτερη σύνθεση με συμμετοχή νέων συνθετών έως 35 ετών. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος περίπου 300 συνθέτες από όλο τον κόσμο. Ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε το πρώτο χρυσό βραβείο με το έργο συμφωνικής μουσικής «Πρώτη Σουίτα για πιάνο και ορχήστρα». Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Dimitri Schostakovitch ο οποίος του έδωσε και το βραβείο.
Το 1966, ο Μίκης Θεοδωράκης αποφασίζει να κάνει περιοδείες με την ορχήστρα του εκτός Ελλάδας με πρώτη χώρα την τέως Σοβιετική Ένωση. Συμμετείχε η Μαρία Φαραντούρη και ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Γιάννης Διδίλης, ο Λάκης Καρνέζης και ο Κώστας Παπαδόπουλος . Σε τριανταπέντε μέρες, από τις αρχές του Οκτώβρη 1966, ο Μίκης με την ορχήστρα του πραγματοποίησε 34 συναυλίες σε πολλές πόλεις και περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως την Μόσχα, το Λένιγκραντ, την Ρίγα, το Ερεβάν στην Αρμενία, την Τασκένδη, το Σοχούμι στην Γεωργία κ.α.
Ο ίδιος γράφει : «Από τα αεροδρόμια πηγαίναμε κατ ευθείαν στις αίθουσες συναυλιών, όπου ζούσαμε ανεπανάληπτες στιγμές. Μείναμε κυριολεκτικά κατάπληκτοι από την θερμή υποδοχή σε όλες τις πόλεις που δώσαμε συναυλίες με κατάμεστες αίθουσες και με ένα κοινό που δεν ήθελε να μας αποχωριστεί και που με κάθε τρόπο εξέφραζε την αγάπη του για την Ελλάδα και την ελληνική μουσική».
Το 1983 ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της π. Σοβιετικής Ένωσης, το βραβείο ΛΕΝΙΝ.
πηγή : protothema.gr