Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ορίου ηλικίας στη δημόσια διοίκηση.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να επιτραπεί σε αξιωματούχους, πιστούς συμμάχους του που ο ρώσος πρόεδρος έχει διορίσει σε θέσεις-κλειδιά, να παραμείνουν στις θέσεις τους, αντί να αναγκαστούν να πάρουν τη σύνταξή τους.
Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, που γνωρίζονται με τον 68χρονο αρχηγό του κράτους από την εποχή που ξεκίναγε την πολιτική του καριέρα στην Αγία Πετρούπολη — σε κάποιες περιπτώσεις από ακόμη πιο πριν, την εποχή που υπηρετούσε στη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών — πλησιάζουν το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προβάλλει το επιχείρημα ότι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους δημόσιοι λειτουργοί με μεγάλη εμπειρία.
Η νομοθεσία επιτρέπει οι δημόσιοι λειτουργοί να εργάζονται ως τα 65 τους χρόνια και, εάν το επιθυμούν, να παραμένουν στις θέσεις τους ως τα 70 τους.
Η κρατική Δούμα, στην οποία έχουν εκλεγεί αρκετοί βουλευτές μεγαλύτερης ηλικίας, αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο νόμου.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τον πρόεδρο της χώρας.
Πέρυσι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προώθησε αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος προκειμένου να είναι σε θέση να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024 και του 2030. Πρόσφατα, εξάλλου, υπέγραψε νόμο που του εγγυάται ασυλία πρακτικά για το υπόλοιπο της ζωής του.
Επικριτές του ρώσου προέδρου στηλιτεύουν την ολοένα μεγαλύτερη ακαμψία του πολιτικού συστήματος της χώρας, ειδικά την έλλειψη προοπτικής για την αλλαγή ηγεσίας και την ανάδειξη νεότερων γενεών. Αντιπολιτευόμενοι τονίζουν παράλληλα ότι η πίεση στους διαφωνούντες αυξάνεται.