Τριακόσιες μεγάλες γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ραντεβού την Τρίτη στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνογαλλικού επενδυτικού φόρουμ. Στο τραπέζι βρίσκονται σοβαρές συμφωνίες και επενδύσεις στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στην άμυνα, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στη ναυτιλία, στην ασφάλεια, στην τεχνολογία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Τριακόσιες μεγάλες γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ραντεβού αυτή την Τρίτη στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνογαλλικού επενδυτικού φόρουμ το τελευταίο έτος. Στο τραπέζι βρίσκονται σημαντικές συμφωνίες και επενδύσεις στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στην άμυνα, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στη ναυτιλία, στην ασφάλεια, στην τεχνολογία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομία εν γένει.
Στο φόρουμ θα δώσουν το «παρών» έξι Ελληνες υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ δύο Γάλλοι υπουργοί, Μεταφορών και Αμυνας, ένας υφυπουργός Εξωτερικών και ένας γενικός γραμματέας Ενέργειας, αλλά και εκπρόσωποι αντιπροσωπευτικών φορέων των γαλλικών επιχειρήσεων, όπως Medef, CCI Paris, CCEF, θα παρουσιάσουν τις δράσεις και τις συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και θα αναδείξουν νέες ευκαιρίες και προοπτικές επενδύσεων.
Η ελληνική συμμετοχή
Περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες και άλλες 20 γαλλικές με ήδη εδραιωμένη παρουσία στην Ελλάδα αποτελούν την ελληνική αποστολή που θα συμμετάσχει στο φόρουμ, προκειμένου να συναντήσουν αντίστοιχες γαλλικές εταιρείες. Μεταξύ των ελληνικών ομίλων που ταξιδεύουν στη Γαλλία περιλαμβάνονται και οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom, Stelma, Ομιλος Κοπελούζου, Ολυμπία Οδός, KPMG, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Prisma Electronics, Sky Express, Akmon, EFA Ventures, Tera Spatium, Space, Lariplast, αλλά και φορείς όπως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, Entreprise Greece και ΤΑΙΠΕΔ.
Η διοργάνωση έρχεται μόλις έξι μήνες μετά το ανάλογο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Ελλάδα, αλλά και εκείνο που είχε διοργανώσει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2020, και εντάσσεται στο ολοένα και πυκνότερο πλέγμα συνεργασιών που οικοδομείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των κυβερνήσεων των δύο χωρών.
Οι γαλλικές επιχειρήσεις
Είναι χαρακτηριστικό πως το ρόστερ των γαλλικών ομίλων που συμμετέχουν στο φόρουμ και θα πραγματοποιούν ραντεβού με ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνει κολοσσούς της Γαλλίας που έχουν ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως τους Akuo, Air France, Edf, Vinci Energies, Alstom, CMA-CGM, Bureau Veritas, Autovision, Eren, Egis, Vinci Concessions, Naval Group, Thales, Groupama, Mbda, Valorem, Setec και Voltalia. Περιλαμβάνει όμως και άλλους ομίλους και ειδικότερα επιχειρήσεις, όπως οι Airbus, Gican, Gicat, Atos, BNP Paribas, Credit Agricole, Stratege Finance, Idemia, Smart Press, Alcatel, Bollore, Quair, OCEA, ACCOR, Agence Alps, Value State, Extendam, GL, L’oreal, Ratp, Preligens, Societe General, Saur, EDF και 3WASTE.
Παράλληλα στο συνέδριο έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν πολλά ακόμη στελέχη, επιχειρηματίες και σύμβουλοι από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει αναλάβει και τη φετινή διοργάνωση που φέρει τον τίτλο «Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον».
Ποια έργα διεκδικούν γαλλικές επιχειρήσεις
Τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί σημαντικά, έχουν υλοποιηθεί πολλά έργα και οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις έχουν φθάσει σε νέα επίπεδα. Τα έργα και οι επενδύσεις τις οποίες εκτελούν, διεκδικούν ή αξιολογούν οι γαλλικές επιχειρήσεις είτε σε συνεργασία με ελληνικές είτε κατά μόνας υπολογίζεται πως αθροίζουν προϋπολογισμό της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παραχωρήσεις οδικών αξόνων, ναυπηγικά προγράμματα, αερομεταφορές, έργα ασφάλειας, άμυνας και πιστοποιήσεων, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων και εξοπλισμοί είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι ελληνική και αφορά την αγορά 46 νέων αεροσκαφών Airbus σε μια συμφωνία που υπογράφηκε με την Aegean το 2018. Η αξία της σύμβασης αυτής σε τιμές καταλόγου ανερχόταν τότε στα 5 δισ. δολάρια. Αλλες μεγάλης αξίας συμβάσεις διεκδικεί η γαλλική Egis, η οποία εκτός από μειοψηφική συμμετοχή στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται σήμερα την Αττική Οδό συμμετέχει με ποσοστό 25% και στο κοινό σχήμα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αναδείχθηκε παραχωρησιούχος για την Εγνατία Οδό. Επιπλέον, η Egis συμμετέχει μαζί με δύο πολύ μεγάλα γαλλικά επενδυτικά κεφάλαια και σε σχήμα που διεκδικεί τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Αντίστοιχα η Vinci Concessions, η οποία εκτός από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού που ελέγχει, όπως και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και τον άξονα Μαλιακός – Κλειδί, διεκδικεί επίσης την παραχώρηση της Αττικής Οδού σε κοινοπραξία με τον όμιλο Mytilineos. Από το φόρουμ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Naval Group, η οποία έχει αναλάβει τη ναυπήγηση των τριών νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού σε μια συμφωνία αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ διεκδικεί και το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών. H Naval Group είναι εξάλλου μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης.
Η Γαλλία είναι ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδύσεις συνολικού ύψους 1,49 δισ. (από 3,1 δισ. το 2012, όταν ακόμη ήταν παρούσες στην Ελλάδα η Credit Agricole και η Carrefour). Οι εξαγωγές προς τη Γαλλία πέρυσι ανήλθαν σε 1,8 δισ., αυξημένες κατά 4,4% και οι εισαγωγές σε 2,5 δισ., αυξημένες κατά 16,7%. Σύμφωνα με το International Trade Center το ποσό της αναξιοποίητης δυνατότητας ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία έως το 2027 ανέρχεται στο 1 δισ. επιπλέον.
Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν στις διμερείς επαφές οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ραντεβού με επενδυτές των 30 τρισ. δολ.: Τι συζήτησαν τραπεζίτες και επιχειρηματίες στο Λονδίνο
Κώστας Φραγκογιάννης: Αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια 14,5 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News