Home / Περιβάλλον / Πώς ο ποταμός Πάδος θα αντέξει την κλιματική αλλαγή

Πώς ο ποταμός Πάδος θα αντέξει την κλιματική αλλαγή

Ο Πάδος διασχίζει σχεδόν ολόκληρο τo βόρειο τμήμα της χώρας, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα. Το ποτάμι έχει περάσει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες: μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για να γίνει πλωτό και αλλαγές στην κοίτη, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται υδροηλεκτρικές μονάδες και η γεωργία. Η κλιματική αλλαγή εντείνει όμως τις καταστροφές που προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι.

Μείζον πρόβλημα η ξηρασία, δηλώνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της κοινότητας Σουτσάρα, Τζούλιο Νταβόλιο: «Aρκετοί παραπόταμοι έχουν καλυφθεί με άμμο. Είναι ωστόσο εξαιρετικά κρίσιμοι για τους βιότοπους, επειδή εδώ αναπαράγονται πουλιά και ψάρια. Με τα έργα ευθυγράμμισης αυξήθηκε η ταχύτητα ροής του ποταμού. Σήμερα οι παλίρροιες από το Πεδεμόντιο φθάνουν στα δικά μας μέρη σε δύο μόλις μέρες, αντί σε τέσσερεις, πέντε ή έξι όπως ήταν παλαιότερα».

Οι παραποτάμιες περιοχές θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν σφουγγάρι

Η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει σχεδόν 360 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Από κοινού με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF έχει εκπονηθεί σχετικό σχέδιο, λέει ο Αντρέα Αγκάπιτο Λουντοβίκι από την διεθνή ΜΚΟ:

«Στόχος μας να θωρακίσουμε το οικοσύστημα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι περιοχές γύρω στο ποτάμι θα πρέπει να είναι και πάλι σε θέση να λειτουργήσουν ως σφουγγάρι και να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού όταν βρέχει πολύ. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα και υπάρχουν αποθέματα σε περιόδους ξηρασίας».

Στο μεγάλο πρόβλημα της ανομβρίας εστιάζει και ο εθελοντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, Ρομπέρτο Γκουτσόν: «Φέτος δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου. Είχαμε κάποιες βροχές και χιόνι, αλλά ήταν ελάχιστες. Η στάθμη του νερού είναι υπερβολικά χαμηλή και αυτό έχει συνέπειες για τη χλωρίδα στις όχθες».

Πηγή: DW

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Γιατί είναι τόσο σημαντική για την ανθρώπινη ύπαρξη
Σε Χίο και Κεφαλλονιά νέες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων  
Στην Ελλάδα το βραβείο Natura 2000 για την προστασία χερσαίων εκτάσεων

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr