Home / Χωρίς κατηγορία / Πώς μια ανύπαρκτη πόλη έγινε αληθινή

Πώς μια ανύπαρκτη πόλη έγινε αληθινή

Στη δεκαετία του 1930 μια μικρή πόλη με το όνομα Agloe εμφανίστηκε ξαφνικά στους χάρτες της Νέας Υόρκης. Ήταν τοποθετημένη κοντά σε έναν ασήμαντο δρόμο χωρίς σήμανση, που οδηγούσε από το Roscoe στο Rockland, κοντά στο Beaverkill. Κανείς εκτός από του χαρτογράφους δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη πόλη για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν υπήρξε ποτέ! Στην ουσία η Agloe ήταν μια «παγίδα» κατά των λογοκλόπων, ένα κόλπο από αυτά που χρησιμοποιούν οι λεξικογράφοι για να πιάσουν τους αντιγραφείς τους. Η δημιουργία ενός χάρτη, ειδικά εκείνη την εποχή, απαιτεί σκληρή δουλειά, συμπεριλαμβανόμενης της σωστής ορθογραφίας, της τοποθέτησης των τοποθεσιών στο σωστό σημείο στο χάρτη κ.α., και οι δημιουργοί βρίσκουν τρόπους να προστατεύουν την εργασία τους. Έτσι βάζουν μικρές παγίδες στο χάρτη, έναν ψεύτικο δρόμο, μια φανταστική τοποθεσία, ένα αναγραμματισμένο τοπωνύμιο κλπ. Όταν, λοιπόν, κάποιος κλέβει τον χάρτη τους, οι αρχικοί δημιουργοί είναι σε θέση να στείλουν τους αντιγραφείς στο δικαστήριο επισημαίνοντας τα ψεύτικα μέρη που δεν πρέπει να είναι πάνω στον χάρτη.

perierga.gr - Πώς μια ψεύτικη πόλη έγινε αληθινή;

Αυτό έκανε και ο Otto G. Lindberg, διευθυντής της General Drafting Co, και ο βοηθός του Ernest Alpers τη δεκαετία του 1930. Οι δυο τους είχαν φτιάξει έναν οδικό χάρτη για την πολιτεία της Νέας Υόρκης δημιουργώντας ένα φανταστικό μέρος με την ονομασία «Agloe». Μετά από μερικά χρόνια, μια άλλη εταιρεία με χάρτες, η Rand McNally, εξέδωσε έναν χάρτη της Νέας Υόρκης όπου στο ίδιο ακριβώς σημείο υπήρχε η συγκεκριμένη πόλη. Οι Lindberg και Alpers κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στην εταιρεία καταγγέλλοντας την αντιγραφή, έχωντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν λογοκλοπή.

Ωστόσο η ιστορία είχε απρόσμενη εξέλιξη. Οι δικηγόροι της Rand McNally ισχυρίστηκαν ότι υπάλληλοι της εταιρείας επισκέφθηκαν αυτό ακριβώς το σημείο και βρήκαν ένα κατάστημα με την ονομασία «Agloe General Store» (Εμπορικό της Agloe), κάτι που αποδείκνυε πως ο τόπος ήταν πραγματικός. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το κατάστημα πήρε το όνομα του από έναν χάρτη που εξέδιδε η Esso, η οποία τον πήρε από τους Lindberg και Alpers. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είπε πως αφού η Esso έλεγε ότι το μέρος ονομαζόταν Agloe, έδωσε την αντίστοιχη ονομασία στο κατάστημά του. Και κάπως έτσι μια πόλη απέκτησε υπόσταση, αλλά μόνο για λίγο, αφού το κατάστημα δεν υπάρχει πια.
Παραδόξως πριν από τρία χρόνια, η Agloe εμφανίστηκε στο Google Maps, στην ίδια θέση που ήταν πριν από ογδόντα χρόνια, ενώ το 2014 το Geological Survey των ΗΠΑ πρόσθεσε, ανεπίσημα, την Agloe στο Σύστημα Πληροφοριών Γεωγραφικών Ονομάτων.

perierga.gr - Πώς μια ψεύτικη πόλη έγινε αληθινή;

About Andreas Chondros