Σανίδες του σερφ και στολές κατάδυσης με τα ασπρόμαυρα σχέδια της όρκας ή τις ρίγες των θανάσιμων θαλάσσιων φιδιών αποτρέπουν τις επιθέσεις καρχαριών, δείχνουν δοκιμές στα επικίνδυνα νερά της Νοτίου Αφρικής. Και μια άλλη ιδέα που μένει να δοκιμαστεί είναι τα ηλεκτρομαγνητικά δίχτυα.
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου στο Κέιπ Τάουν, ειδικοί από όλο τον κόσμο συζήτησαν ιδέες για απωθητικά μέτρα που θα προστατεύουν τους λουόμενους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους καρχαρίες, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε αρκετές ακτές της Αυστραλίας, καθώς και στις παραλίες του Ντέρμπαν στη Νότιο Αφρική, μεγάλα δίχτυα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ακτών για να προστατεύουν κολυμβητές και σέρφερ. Είναι σχεδιασμένα να παγιδεύουν τους καρχαρίες, οι οποίοι ακινητοποιούνται και τελικά πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου.
Σε άλλες περιπτώσεις, το λιμενικό σκοτώνει μεγάλους λευκούς και άλλους μεγαλόσωμους καρχαρίες που πλησιάζουν τις ακτές.
Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το πλήγμα είναι μεγάλο για τους κορυφαίους κυνηγούς των θαλασσών.
Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν λύσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον, αναφέρει ο απεσταλμένος του περιοδικού Nature στο συνέδριο. Στην Αυστραλία κυκλοφορούν ήδη σανίδες του σερφ και στολές για καταδύσεις ή σερφ με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ρίγες που φέρουν αρκετά είδη δηλητηριωδών θαλάσσιων φιδιών.
Ακόμα ισχυρότερη απωθητική ισχύ έχει το ασπρόμαυρο μοτίβο της όρκας, ανέφεραν στο συνέδριο η εταιρεία Human Wildlife Solution και ο Μάικ Μπάρον του Πανεπιστημίου της Πρετόρια.
Οι δοκιμές τέτοιων απωθητικών μέτρων είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση, αφού οι ανθρωποφάγοι καρχαρίες δύσκολα μελετώνται στο εργαστήριο.
Η νέα ιδέα δοκιμάστηκε με μακρόστενα δολώματα, χρωματισμένα με διάφορα σχέδια, τα οποία ρυμουλκήθηκαν σε περιοχές όπου συχνάζουν καρχαρίες.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα δολώματα με τα σχέδια της όρκας ήταν πολύ πιθανότερο να αποτρέψουν επιθέσεις καρχαριών από ό,τι τα μαύρα ή ριγέ δολώματα. Απέτρεπαν μάλιστα τις επιθέσεις ακόμα και σε απλά δολώματα που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση.
Σε κάθε περίπτωση, η λύση αυτή προορίζεται για σέρφερ και δύτες και όχι τόσο στο ευρύ κοινό -είναι απίθανο να μπορεί κανείς να προστατευτεί φορώντας ένα μικρό ασπρόμαυρο μαγιό.
Μια άλλη λύση θα μπορούσαν να αποδειχθούν δίχτυα νέας τεχνολογίες με μικρότερες τρύπες που δεν παγιδεύουν τους καρχαρίες. Θα έπρεπε όμως να αποσύρονται στη διάρκεια της νύχτας για να μην εμποδίζουν τις μετακινήσεις άλλων θαλάσσιων ειδών, και το κόστος της χρήσης τους υπολογίζεται σε εκατοντάδες δολάρια την ημέρα.
Σήμερα, αρκετοί κολυμβητές και σέρφερ χρησιμοποιούν φορητές συσκευές που παράγουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που υποτίθεται ότι απωθούν τους καρχαρίες -οι καρχαρίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγουν οι μύες των θυμάτων τους, και τα σήματα των συσκευών είναι πιθανό να παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.
Μια νέα παραλλαγή αυτής της προσέγγισης είναι τα ηλεκτρομαγνητικά δίχτυα. Όμως η εξάμηνη δοκιμή ενός τέτοιου συστήματος, η οποία κόστισε 500.000 δολάρια, ολοκληρώθηκε στη Νότιο Αφρική χωρίς να δώσει αποτελέσματα.
Κανένας καρχαρίας δεν πλησίασε στην περιοχή της δοκιμής από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον φετινό Απρίλιο.
Οι εμπνευστές του σχεδίου αναζητούν τώρα χρηματοδότηση για μια νέα δοκιμή.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν θετικά και για τον άνθρωπο και για τους καρχαρίες.
πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500025182