Home / Προτεινόμενα / Πώς η κακή στοματική υγεία συντελεί στην στυτική δυσλειτουργία;

Πώς η κακή στοματική υγεία συντελεί στην στυτική δυσλειτουργία;

Ένας άγνωστος παράγοντας κινδύνου
Γράφουν οι: Κωνσταντίνος Ρόκκας*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Νίκος Ιωακειμίδης**, καρδιολόγος

Περιοδοντική νόσος και καρδιαγγειακές παθήσεις

H περιοδοντική νόσος αποτελεί παράγοντας κινδύνου για πολλά σοβαρά συστηματικά νοσήματα, όπως παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη. Δεν υπάρχουν ωστόσο μέχρι στιγμής δεδομένα που να δείχνουν ότι αντιμετωπίζοντας την περιοδοντική νόσο μειώνονται τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματική θεραπεία της περιοδοντικής νόσου είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλή υγιεινής της στοματικής κοιλότητας και για τη μείωση του κινδύνου ύπαρξης χρόνιας συστηματικής φλεγμονής και βακτηριαιμίας. Με αυτό τον τρόπο θεωρητικά είναι πιθανή η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση αθηρωματικής νόσου.

Είναι παράγοντας κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία;

Οι τελευταίες μελέτες αναδεικνύουν την παρουσία της περιοδοντικής νόσου ως έναν άγνωστο και μάλλον παράδοξο παράγοντα κινδύνου που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και τη γονιμότητα λόγω περιορισμένης κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.
Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, το ποσοστό των πασχόντων από στυτικήδυσλειτουργία που έχουν ουλίτιδα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό που παρατηρείται στα υγιή άτομα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι όταν το εύρημα αυτό συνεκτιμάται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος, το εισόδημα ή το μορφωτικό επίπεδο προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι άντρες με την πιο σοβαρή ουλίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.
Η στυτική δυσλειτουργία, ως γνωστόν, οφείλεται στην παθολογική λειτουργία του ενδοθηλίου που είναι η εσωτερική στοιβάδα των αρτηριών η οποία ευθύνεται για την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου που είναι η βασική ουσία που χαλαρώνει τις αρτηρίες του πέους.
Η χρόνια περιοδοντίτιδα και η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται λοιπόν ότι έχουν κοινούς μηχανισμούς που είναι η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και η χρόνια αυξημένη φλεγμονή.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Μια ανασκόπηση εννέα μελετών που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο επιστημονικό έντυπο Journal of Oral Diseases, σε άνδρες ηλικίας 20 έως 85 ετών, δείχνει ότι η χρόνια περιοδοντίτιδα και η στυτική δυσλειτουργία πράγματι συσχετίζονται. Σε τεσσερις από αυτές μελέτες βρέθηκε ότι η παρουσία περιοδοντικής νόσου αυξάνει κατά 1,5 έως και 3,5 φορές τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία.
Τα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας από την καλή υγιεινή των δοντιών μάλλον είναι καλύτερα στους άνδρες άνω των 40 όπου η αγγειακή βλάβη στα σηραγγώδη σωμάτια παίζει πρωταρχικό ρόλο ενώ, στους νέους άνδρες όπου κυριαρχούν τα ψυχογενή αίτια η βελτίωση είναι λιγότερο σημαντική.
Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες, τα παραπάνω δεδομένα τονίζουν με αρκετά εμφατικό τρόπο τη σημασία που έχει η καλή υγιεινή του στόματος στους άνδρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία.
Οι άνδρες με περιοδοντική φλεγμονή θα πρέπει να ερωτώνται εάν εμφάνισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πρόβλημα στη στυτική τους λειτουργία. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας σε πρώιμα στάδια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η χρόνια φλεγμονή είναι σημαντικός μηχανισμός εμφάνισης και επιβάρυνσης της στυτικής λειτουργίας και ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι προγνωστικός παράγοντας για εκδήλωση μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων ανεξαρτήτως της παρουσίας των κλασικών παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη και το κάπνισμα.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Νίκος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

health.in.gr

About Vassilis Batzis