Η καταιγίδα που συνεπήρε τις αγορές της Βρετανίας μετά τα σχέδια που αποκάλυψε η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας για τον αποκαλούμενο μίνι-προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την άνοδο των μετοχών των εταιρειών πολυτελών ειδών, συνετέλεσαν ούτως ώστε να επέλθει μια διαφοροποίηση στους συσχετισμούς αναφορικά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η αλλαγή αυτή έχει να κάνει με το ποιο χρηματιστήριο έχει τη μεγαλύτερη αξία με όρους κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών τους, με αυτό του Λονδίνου να χάνει τα πρωτεία μετά τις εξελίξεις αυτές.
Η μεγάλη υποχώρηση ειδικότερα των μετοχών των βρετανικών εισηγμένων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες είναι προσανατολισμένες στις εγχώριες αγορές διέγραψε, έχει φέρει τον δείκτη FTSE 250 Mid Cap το 30% χαμηλότερα του MSCI World, η μεγαλύτερη υποχώρηση από την εποχή της φούσκας με τις τεχνολογικές εταιρείες, όπως αναφέρει η Goldman Sachs. Συνολικά το χρηματιστήριο και οι αγορές ομολόγων της Βρετανίας έχουν χάσει συνολικά 500 δισ. δολάρια. Μπορεί ο FTSE 100 να καταγράφει απώλειες μόλις 0,3% από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο για τον FTSE 250 το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο -17%.
Την ίδια ώρα οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών με πολυτελή είδη, όπως της LVMH και της Kearing ιδιοκτήτριας της Gucci, ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, καθώς εν μέσω αναφορών ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, οι μετοχές τους έχουν πάρει την ανιούσα.
Οι αντίθετες κατευθύνσεις στην πορεία των μετοχών έφεραν και την αλλαγή στους συσχετισμούς των χρηματιστηρίων. Πλέον με βραχεία κεφαλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο το χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη συνολική αξία των εταιρειών είναι αυτό του Παρισιού με 2,823 τρισ. δολάρια, έναντι 2,821 τρισ. δολάρια της αξίας του Λονδίνου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News