Η αλλιώς πόσο υπερφορολογημένα είναι τα καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα. Τι αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση της εταιρείας Παπαστράτος
Η επιβολή επιπλέον φόρων στα τσιγάρα είναι η “εύκολη λύση” που έχει η κάθε κυβέρνηση στο συρτάρι όταν θέλει να γεμίσει τα ταμεία της. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι ούτε εύκολη είναι ούτε λύση. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Έχετε αναρωτηθεί πόσο θα πληρώνατε ένα πακέτο τσιγάρων 4 ευρώ στο περίπτερο εάν δεν υπήρχε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλλά μόνο ο ΦΠΑ 23%. Μόνο 0,84 ευρώ. Και για να το δούμε από όλες τις πλευρές παραγωγοί, καπνοβιομηχανίες, χονδρέμποροι και περιπτεράδες καλούνται να μοιραστούν τα 0,68 ευρώ από ένα πακέτο και τα υπόλοιπα 3,32 ευρώ (ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) πηγαίνει στα κρατικά ταμεία.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης δεν είναι φυσικά ελληνική πατέντα εδώ όμως είναι που έχει “ξεφύγει” και ταυτόχρονα δεν προστατεύεται ικανοποιητικά το προϊόν τόσο προς όφελος των παραγωγών και της βιομηχανίας και των εμπόρων όσο και των κρατικών εσόδων. Όπως ξεκαθάρισε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της Philip Morris Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος αυτό που επιθυμούν είναι “σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χωρίς καμία αλλαγή στο ύψος και τη δομή του φόρου, προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα καθώς και εντατικοποίηση και ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από την Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς”. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Παπαστράτος την τελευταία πενταετία η διαφορά μεταξύ προϋπολογισθέντων φόρων και εισπραχθέντων φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Την τελευταία τριετία που λειτουργεί νέα φορολογική δομή και έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι η απόκλιση είναι σαφώς μικρότερη.
Αντίστοιχα η νέα φορολογική δομή αλλά κυρίως η κινητοποίηση από τη Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς είχε αποτέλεσμα και στην μάχη των παράνομων τσιγάρων που το 2014 είχαν φθάσει να καλύπτουν το 20,6% από μόλις 2,2% που ήταν το 2008 καθώς την περασμένη χρονιά είχαμε αύξηση κατά 50% στα κατασχεθέντα λαθραία τσιγάρα σε σχέση με το 2014. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εταιρείας η Ελλάδα το 2014 βρίσκονταν στην 4η θέση του λαθρεμπορίου τσιγάρων πανευρωπαϊκά πίσω από Λετονία, Νορβηγία και Λιθουανία.