Αντιδράσεις για το νέο σύστημα διορισμών
Με τους υπουργούς Παιδείας των τελευταίων μηνών δε είναι ξεκάθαρο ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει μόνιμο και «άλυτο» πρόβλημα συνεννόησης.
Ήδη εμφανίζεται να υπάρχει «τεράστια απόσταση» μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στο θέμα του συστήματος διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του.
Και αυτό διότι μετά την κήρυξη «πολέμου» από την ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), που ανακοίνωσε την Κυριακή, πανελλαδική κινητοποίηση για τις 15 Απριλίου, και την «κινητικότητα» που παρουσιάστηκε και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να… ανοίξει τον διάλογο.
Έτσι κλήθηκαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (τους οποίους όμως δεν είδε ο υπουργός αλλά συνεργάτες του) ώστε να εντοπισθεί πού υπάρχει πρόβλημα.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στην πολιτική επιλογή να θεσπιστεί ένα μόνιμο, αντικειμενικό και διαφανές σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών την επόμενη περίοδο που θα θέτει τέρμα στο καθεστώς των προβληματικών και εμβαλωματικών ρυθμίσεων του παρελθόντος». Ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες, υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσει κανείς για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
«Εξυπηρετεί επιτυχόντες ΑΣΕΠ»
Όπως λένε συνδικαλιστές, το σύστημα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας «εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν πετύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2006 και 2008, οι οποίοι χωρίς προϋπηρεσία υπερβαίνουν οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εκπαιδευτικών, ενώ το σωστό είναι να προκρίνονται οι καλύτεροι στο ΑΣΕΠ ανεξαρτήτως χρονολογίας».
Ακόμη αναφέρουν ότι η ΟΛΜΕ ζητάει οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία στο Δημόσιο ως 84 μηνών να πριμοδοτηθούν, ενώ το υπουργείο προτείνει από 60 μήνες και μετά να αρχίσει η σταδιακή επιπλέον μοριοδότηση από 0,1 μόρια.
Η… συμφωνία
Όπως ανακοίνωσε επί λέξει το υπουργείο Παιδείας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν:
- Στην πολιτική επιλογή να θεσπιστεί ένα μόνιμο, αντικειμενικό και διαφανές σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών την επόμενη περίοδο. Το σύστημα αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
- Στην ανάγκη να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό μια μεταβατική διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών το σχολικό έτος 2016-17, ώστε, να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο.
- Στη διαπίστωση ότι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπάρχον σύστημα διορισμών αναπληρωτών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Τη Δευτέρα, η ΟΛΜΕ, η οποία και τα τελευταία χρόνια ελέγχεται από συνδικαλιστές που ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε κοινό σύστημα με μόνιμους διορισμούς και αναπληρωτές και κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Το υπουργείο Παιδείας, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε την ομοσπονδία για «παραπλάνηση» και «αποπροσανατολισμό» της κοινής γνώμης.
Στο «παιχνίδι» μπήκε και η ομοσπονδία των καθηγητών ιδιωτικών σχολείων (ΟΙΕΛΕ) που συνεδρίασε για το θέμα την ίδια ημέρα και αποφάσισε ότι το θέμα είναι φλέγον και πρέπει να συζητηθεί άμεσα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ ζητάει να ισχύσει το περυσινό σύστημα διορισμών του διδύμου Μπαλτά – Κουράκη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέο σύστημα στην πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με βασικά κριτήρια: επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.
Αυτό οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ το έκριναν ως μια απόδειξη ότι οι μόνιμοι διορισμοί και πάλι αποκλείονται για την επόμενη χρονιά και κήρυξε ήδη πανελλαδική κινητοποίηση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 11.30 π.μ., και τρίωρες στάσεις εργασίας την ίδια ημέρα.
Παράλληλα θα γίνουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, για την εβδομάδα που διανύουμε εβδομάδα (12-13.4.2016), ώστε να ενημερωθεί ο κλάδος των καθηγητών για τις επιπτώσεις από το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε:
- Περιοδείες των μελών των ΔΣ των ΕΛΜΕ για ενημέρωση των συναδέλφων τους.
- Κήρυξη από το ΔΣ της ΟΛΜΕ τρίωρης στάσης εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου (8.00-11.00) στις 15 Απριλίου. Καλεί παράλληλα τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να προκηρύξουν συμπληρωματική τρίωρη στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου. Επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (19.00-22.00) για τα εσπερινά σχολεία.
- Οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της (κινηματικά και νομικά) για «την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της».
Η δε Ομοσπονδία αποφάσισε επί λέξει:
- Η πρόταση του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πρόταση της ομοσπονδίας.
- Η πρόταση, όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο 3848/10, αλλά τον ενεργοποιεί προς το χειρότερο.
- Με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μονίμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διορισμούς για μία ακόμα χρονιά.
- Θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων λόγω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (κοινοτικά κονδύλια).
- Θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων.
- Τα δημόσια σχολεία δεν θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά.
Με την απόφασή της η ΟΛΜΕ ζητάει μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά και κατάργηση του Ν. 3848/10 και νέο σύστημα προσλήψεων σύμφωνα με τη θέση της ομοσπονδίας «με το οποίο οι συνάδελφοι που επί χρόνια υπηρετούν το δημόσιο σχολείο πρέπει να τύχουν ανάλογης μεταχείρισης».
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας
«Η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η διεκδίκηση για μόνιμους διορισμούς μετά από χρόνια απαγόρευσής τους, οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες, η προώθηση μεταβατικής διάταξης νόμου για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών, εντάσσονται στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, όπως πολύ καλά γνωρίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας» απάντησε το υπουργείο Παιδείας στην ΟΛΜΕ.
«Από αυτή τη σκοπιά, μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ που θέτει τον κλάδο των καθηγητών σε κινητοποίηση, λόγω της μεταβατικής -ισχύος ενός έτους- διάταξης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016-17. Μια διάταξη που λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και που πρέπει υποχρεωτικά να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή αν όλοι επιθυμούμε να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.
Το υπουργείο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα συνεχίζονται και προσθέτει: «Σε αυτή τη φάση δεν θα σχολιάσουμε όλα τα σημεία της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των διορισμών, πιστεύουμε ότι η ΟΛΜΕ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που έχει θέσει -και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς- ως προτεραιότητα τους 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών την τριετία 2016-18.
Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι λείπει από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η παραμικρή νομική τεκμηρίωση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο που η παράλειψή του παραπλανά και αποπροσανατολίζει».
Και καταλήγει με τη επισήμανση ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τους διορισμούς εκπαιδευτικών «εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου» επί του θέματος.
Η ΟΙΕΛΕ
Στα παραπάνω η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι «δεν παρέλαβε τη διάταξη από το υπουργείο Παιδείας, αλλά την πληροφορήθηκε από σχετικά δημοσιεύματα. Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι φλέγον για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις θέσεις της Ομοσπονδίας».
Και το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε:
- Προτείνει προς τον υπουργό Παιδείας «να ισχύσει για το σύστημα πρόσληψης των αναπληρωτών το άρθρο 47 του νομοσχεδίου Μπαλτά – Κουράκη που είχε υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση, είχε περάσει από τον έλεγχο του ΓΛΚ και της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής συν τις προβλέψεις της προωθούμενης διάταξης για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο είχε τύχει συναίνεσης από το σύνολο σχεδόν του κόσμου της εκπαίδευσης. Ως αιτιολογική έκθεση για τη διάταξη καταθέτουμε τη γνωμοδότηση του έγκριτου καθηγητή Παντείου και συνταγματολόγου κ. Η. Νικολόπουλου».
- Ζητά από τον υπουργό Παιδείας συνάντηση το συντομότερο δυνατό, ώστε η ομοσπονδία να εκθέσει τις απόψεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Και στη ΔΟΕ
Για το θέμα αναμένεται και απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ). Ήδη η παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ επισήμανε ότι η διάταξη που ανακοινώθηκε ότι θα ψηφισθεί για το νέο σύστημα διορισμών είναι «το λιγότερο άστοχη, άδικη και απαράδεκτη».
«Τα κριτήρια που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τον νέο τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημιουργούν τεράστιες ανακατατάξεις στη σειρά του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες και απέχουν από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Μάρνυ Παπαματθαίου
Newsroom ΔΟΛ