Home / Ειδήσεις / Πως η Κίνα επιχειρεί να διαμορφώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη μέσω του … Twitter

Πως η Κίνα επιχειρεί να διαμορφώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη μέσω του … Twitter

Διεθνείς αναλυτές έχουν παρατηρήσει τα τελευταία συναπτά έτη μία υπερπροσπάθεια της Κίνας και του κομμουνιστικού κυβερνόντος κόμματος να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, με έναν φιλόδοξο «αθόρυβο»… πόλεμο που δείχνει να έχει ανοίξει για τα καλά: τα «δυτικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, η συγκεκριμένη- αέναη- «μάχη» φαίνεται πως δίνεται και στην Ελλάδα.

Τους τελευταίους επτά μήνες μία τεράστια έρευνα από το Associated Press και το Oxford Internet Institute, τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οδήγησε στο συμπέρασμα πως  η άνοδος της Κίνας στο Twitter τροφοδοτήθηκε από στρατό «ψεύτικων λογαριασμώ»ν που έχουν κάνει… αναδημοσιεύσεις αναρτήσεων αρκετών Κινέζων διπλωματών και κρατικών μέσων ενημέρωσης,  ενισχύοντας κρυφά  την… προπαγάνδα της χώρας που δύναται να αγγίξει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές βέβαια δεν αποκαλύπτεται το γεγονός πως το «περιεχόμενο» σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε τους  λογαριασμούς που παραβιάζουν την πολιτική χειραγώγησης της πλατφόρμας μας, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών που σχετίζονται με αυτά τα δίκτυα», δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter σε δήλωση του πριν από μερικές ημέρες. «Εάν έχουμε σαφή στοιχεία για λειτουργίες πληροφοριών που σχετίζονται με το κράτος, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η επιβολή των κανόνων μας και η κατάργηση λογαριασμών που εμπλέκονται σε αυτήν τη συμπεριφορά. Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνές μας, αποκαλύπτουμε όλους τους λογαριασμούς και το περιεχόμενο στο δημόσιο αρχείο μας.», συνέχισε στη δήλωσή του.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υποστήριξε πως δεν χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν υπάρχει η λεγόμενη παραπλανητική προπαγάνδα, ούτε  μοντέλο διαδικτυακής καθοδήγησης της κοινής γνώμης», δήλωσε το Υπουργείο της χώρας στο AP. «Ελπίζουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα εγκαταλείψουν τη διακριτική τους στάση, θα βγάλουν τα βαμμένα γυαλιά τους και θα ακολουθήσουν μια ειρηνική, αντικειμενική και ορθολογική προσέγγιση στο πνεύμα της διαφάνειας και της συμμετοχής», συνέχισε στη δήλωσή του.

Πάνω από το 60% όλων των retweets για τις κινεζικές πρεσβείες στην Αγκόλα και την Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 προήλθαν από λογαριασμούς που έχουν τεθεί σε αναστολή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying και Zhao Lijian συγκέντρωσε περισσότερα από 20.000 retweets από λογαριασμούς που έχουν μπει σε αναστολή από το Twitter.

Τι λένε οι αριθμοί…

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το AP  τουλάχιστον 270 Κινέζοι διπλωμάτες σε 126 χώρες δραστηριοποιούνται στο Twitter και στο Facebook. Μαζί με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ελέγχουν 449 λογαριασμούς στο Twitter και στο Facebook, οι οποίοι έκαναν αναρτήσεις σχεδόν 950.000 φορές μεταξύ Ιουνίου και Φεβρουαρίου. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις συγκέντρωσαν πάνω από 350.000 likes. Επιπρόσθετα, από την έρευνα προέκυψε πως τρεις στους τέσσερις Κινέζους διπλωμάτες απέκτησαν λογαριασμούς στο Twitter τα τελευταία δύο χρόνια. Οι λογαριασμοί υπέρ της Κίνας που αργότερα ανέστειλαν το Twitter ήταν ενεργοί σε πολλές γλώσσες, με περιγραφές προφίλ σε Ισπανικά, Αραβικά, Χίντι, Ιταλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Κορεάτικα, Ουρντού, Πορτογαλικά, Ταϊλανδικά, Σουηδικά, Ιαπωνικά, Τουρκικά , Γερμανικά και Ταμίλ. Ορισμένοι δούλεψαν πολλαπλά δίκτυα για να ενισχύσουν μια σειρά κρατικών λογαριασμών, ενώ άλλοι φάνηκαν να λειτουργούν ως μικρότερα “κελιά”, αφιερωμένα στην ενίσχυση διπλωματών σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr