Το ποσό που ζητείται ως αποζημίωση στη συγκεκριμένη μήνυση είναι απροσδιόριστο
Ενας εκ των δύο καταγγέλλει; «Είδαμε χιλιάδες εικόνες και βίντεο από το πιο φρικτό, απάνθρωπο και απεχθές περιεχόμενο που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί» – Τι απαντά η εταιρεία «κολοσσός»
Δύο πρώην υπάλληλοι της Microsoft κατέθεσαν μήνυση κατά της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι δεν τους προστάτευσε από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που είχε στους ίδιους η έκθεσή τους σε αποκρουστικό περιεχόμενο.
Οι δύο άνδρες ισχυρίζονται στη μήνυση που κατέθεσαν ότι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το σύνδρομο του Μετατραυματικού Στρες (PTSD), εξαιτίας της εργασίας τους στην εταιρεία. Η δουλειά τους σχετιζόταν με τη προβολή και αναφορά υλικού, το οποίο διαβιβαζόταν μέσω των υπηρεσιών της Microsoft και είχε επισημανθεί από αυτοματοποιημένο λογισμικό ως πιθανόν παράνομο.
Όπως δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC εκπρόσωπος της εταιρείας, η Microsoft αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των δύο ανδρών και ότι προσφέρει κορυφαία στήριξη.
«Η Microsoft παίρνει στα σοβαρά την ευθύνη της να απομακρύνει και να αναφέρει εικόνες παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης που διαμοιράζονται μέσω των υπηρεσιών της, ενώ νοιάζεται εξίσου για την υγεία και την προσαρμοστικότητα των εργαζομένων της που επιτελούν αυτό το σημαντικό έργο».
Προσθέτει επίσης ότι η ισορροπία της προστασίας των χρηστών του Διαδικτύου και η ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στους εργαζομένους της αποτελεί μια συνεχής διαδικασίας μάθησης.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, ο Χένρι Σότο και ο Γκεργκ Μπλάερτ εργάζονταν στην Ομάδα Διαδικτυακής Ασφάλειας της Microsoft, ένα τμήμα το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των νομικών υποχρεώσεων της εταιρείας να προωθεί τυχόν παράνομο υλικό στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά.
Όταν μια εικόνα αναφέρεται ή το αυτοματοποιημένο λογισμικό «εντοπίζει» ότι υπάρχει κάποιο θέμα, κάποιος εργαζόμενος πρέπει να ελέγξει το περιεχόμενο και να το αναφέρει στις αρχές, δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της Microsoft. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εργαζόμενοι που έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο, κάνουν αυτή τη δουλειά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα – ενώ τα γραφεία τους βρίσκονται σε «διαφορετικό χώρο» από το υπόλοιπο προσωπικό.
Ωστόσο, στη μήνυση που κατατέθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016, οι δύο άνδρες υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν έκανε αρκετά ώστε να τους προειδοποιήσει ή να τους προετοιμάσει για το περιεχόμενο που επρόκειτο να βλέπουν σε καθημερινή βάση. Αναφέρεται επίσης ότι ο ρόλος των δύο ανδρών ήταν «ουσιαστικός» στη διάσωση της ζωής παιδιών, ωστόσο αυτό είχε σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους ίδιους. Ο Σότο είδε «χιλιάδες εικόνες και βίντεο από το πιο φρικτό, απάνθρωπο και απεχθές περιεχόμενο που θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί», αναφέρεται στη μήνυση.
«Πολλοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν τι αναγκαζόταν να βλέπει ο κύριος Σότο σε καθημερινή βάση, καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο φρικτοί και απάνθρωποι μπορούν να γίνουν οι χειρότεροι άνθρωποι αυτού του κόσμου».
Ο Σότο υποστηρίζει ότι όταν ζήτησε να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα το 2014, του δόθηκε η απάντηση ότι θα πρέπει να κάνει αίτηση για εσωτερική μεταφορά εντός της Microsoft «όπως ακριβώς γίνεται και με κάθε άλλο εργαζόμενο». Όταν τελικά μεταφέρθηκε σε διαφορετικό τμήμα της ομάδας ασφαλείας, είπε ότι άλλοι εργαζόμενοι συνέχιζαν να του κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το προηγούμενο πόστο του.
Η Microsoft από την πλευρά της αμφισβήτησε αυτή την ιδιαίτερη λεπτομέρεια υποστηρίζοντας ότι «εάν ένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί πλέον να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά, αυτός ή αυτή θα αναλαμβάνει διαφορετικές ευθύνες».
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το ποσό που ζητείται ως αποζημίωση στη συγκεκριμένη μήνυση είναι απροσδιόριστο, ωστόσο ζητείται να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η Ομάδα Διαδικτυακής Ασφάλειας.
Η Microsoft επιβεβαίωσε στο BBC ότι θα αντιταχθεί της αγωγής, ωστόσο δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής την απάντησή της στο δικαστήριο.
πηγή : protothema.gr