Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, όπου θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.
Με αφορμή την επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.
Το ΔΝΤ αμφισβήτησε το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και με έκθεσή του κατέβασε τον στόχο στο 2%. Η εκτίμηση αυτή ισοδυναμεί με νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2018, ωστόσο η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα.
Πάντως απαισιόδοξο παραμένει το ΔΝΤ και για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5%. Αν η πρόβλεψη του ΔΝΤ βγει αληθινή τότε όλα τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις θα εφαρμοστούν από το 2019 και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει χώρος για την εφαρμογή των αντίμετρων.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2016 από το 0,1% του ΑΕΠ στο 3,3%.
«Ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία το 2017, βλέπει τώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας για επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Φεβρουαρίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν δημοσιοποιήσει τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Μιλά για μικρότερη ανάπτυξη «δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά
Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον.
Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.
Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».
Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.