Το γεγονός πως παρά την υποστελέχωση και τις απαράδεκτες συνθήκες στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, συνεχίζεται η κράτηση μεταναστών, καταδικάζει η οργάνωση Refugee Support Aegean (Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο), φέρνοντας στο «φως» κατάφωρες ελλείψεις στην περίθαλψη των κρατουμένων και την πρόληψη υγειονομικών κινδύνων.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εν μέσω πανδημίας, η συστηματική επιβολή του μέτρου κράτησης της διοικητικής κράτησης από τις ελληνικές αρχές συνεχίζεται παρά τα «κενά».
Την ώρα που ειδικοί και κυβέρνηση επιβάλλουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού, με τη χώρα να διανύει τον τρίτο μήνα lockdown, οι κρατούμενοι στα ΠΡΟΚΕΚΑ παραμένουν χωρίς ιατρικό προσωπικό.
H RS Aegean κρούει δε ιδιαίτερα τον κώδωνα κινδύνου για τα κέντρο κράτησης εκτός Αττικής στα οποία η κατάσταση φαίνεται απογοητευτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2020, 2.447 άνθρωποι κρατούνταν σε ΠΡΟΠΕΚΑ εκ των οποίων 877 στην Κόρινθο, 541 στην Αμυγδαλέζα, 380 στην Κω και 359 στο Παρανέστι Δράμας.
Ωστόσο, το σύνολο του ιατρικού προσωπικού της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), το οποίο δραστηριοποιείται στα κέντρα κράτησης, δεν υπερβαίνει τα 37 άτομα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 8 ιατροί, 2 ψυχίατροι, 24 νοσηλευτές και 3 επισκέπτες υγείας.
Χωρίς ψυχιάτρους
Μάλιστα, όσον αφορά την ψυχιατρική φροντίδα, αυτή φαίνεται πως καλύπτεται μόνο σε Αμυγδαλέζα και Ταύρο.
Στον αντίποδα, τα ΠΡΟΚΕΚΑ σε Κόρινθο, Παρανέστι, Ξάνθη και Κω δεν διαθέτουν ούτε έναν ψυχίατρο.
Υπενθυμίζεται πως μόνο το 2020, είδαν το φως της δημοσιότητας μια απόπειρα αυτοκτονίας στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου και τρεις απόπειρες αυτοκτονίας μόλις σε μια βδομάδα στην Αμυγδαλέζα.
Στην χείριστη κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται το ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, στο οποίο κρατούνται 877 άνθρωποι και διαθέτει μόλις 4 νοσηλευτές και μόλις 1 γιατρό και 1 επισκέπτη υγείας.
Σύμφωνα με την RS Aegean, άκρως ανησυχητικές ελλείψεις παρατηρούνται και στη διασφάλιση της επικοινωνίας των κρατουμένων με το υγειονομικό προσωπικό, καθώς η ΑΕΜΥ απασχολεί μόνο 12 διερμηνείς για το σύνολο του πληθυσμού που κρατείται σε ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Συγκεκριμένα, δεν παρέχεται διερμηνεία στο Παρανέστι, ενώ στα κέντρα της Κω και της Ξάνθης υπάρχει ένας μόνο διερμηνέας αντιστοίχως.
Παρά ταύτα, όπως έχει επισημάνει η RSA, στο πλαίσιο του δικαστικού ελέγχου της κράτησης μέσω της διαδικασίας των αντιρρήσεων, δεν διεξάγεται επαρκής αξιολόγηση των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα κράτησης, με τους σχετικούς ισχυρισμούς των αντιλεγόντων να απορρίπτονται συνοπτικά ως αναπόδεικτοι και αβάσιμοι, χωρίς ειδική αιτιολογία, ή να μην εξετάζονται καθόλου από τους δικαστές, σύμφωνα με την RS Aegean.
«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού, κρίνεται άκρως προβληματική η τάση των διοικητικών πρωτοδικείων είτε να απορρίπτουν ως αναπόδεικτους τους προβαλλόμενους από τους αντιλέγοντες λόγους για τον κινδύνου έκθεσης στον κοροναϊό σε κέντρα κράτησης, δεδομένων των κατάφωρων ελλείψεων στην υγειονομική κάλυψη των ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και της μόνιμης αδυναμίας των αρχών να λάβουν κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας, είτε να παραλείπουν πλήρως την εξέτασή τους» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Τον Μάιο, παρ’ όλα αυτά, στην καρδιά μάλιστα της πανδημίας στην Ελλάδα, εκτιμήθηκε πως τα ΠΡΟΚΕΚΑ θα έπρεπε να στελεχωθούν όχι από γιατρούς, αλλά συνοριοφύλακες.
Έτσι, τον Μάιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την αύξηση κατά 480 των οργανικών θέσεων των συνοριακών φυλάκων, δίνοντας το πράσινο φως να ξεκινήσει σχετική διαδικασία προσλήψεων.
Η δαπάνη για την πρόσληψη των 480 νέων συνοριακών φυλάκων ανήλθε στα 8.536.224 ευρώ.