Απόφαση-σταθμός
Σε μια συγκυρία που το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και έναν μήνα μετά την αντίστοιχη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το Εφετείο καταρρίπτει την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης διαιτησίας της ΡΑΕ (2013) που της υπαγόρευε να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στην Αλουμίνιον σε συγκεκριμένη τιμή (36,6 ευρώ/ μεγαβατώρα), όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφενός κλείνει έναν κύκλο προσφυγών της ΔΕΗ κατά της απόφασης διαιτησίας της ΡΑΕ, αφετέρου προσθέτει ένα ακόμη επιχείρημα στο οπλοστάσιο των μεγάλων επιχειρήσεων που ζητούν τιμολόγια βασισμένα στο πραγματικό κόστος της επιχείρησης και όχι σε αυτό που η ίδια εμφανίζει, όπως επισημαίνουν.
Κατά τις ίδιες πηγές, η απόφαση του Εφετείου ανοίγει θέμα μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ για έναν επιπλέον λόγο που σχετίζεται με το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν έχει μετακυλήσει στους καταναλωτές τη μείωση του κόστους της από τη βουτιά του πετρελαίου.
Στο θέμα του κόστους της ΔΕΗ παρενέβη πρόσφατα και η ΡΑΕ βάζοντας στο τραπέζι ζήτημα μείωσης για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ουσία, η Αρχή έχει καλέσει τη ΔΕΗ αφενός να προβεί σε μειώσεις των τιμολογίων των νοικοκυριών, αλλά και να παραθέσει στοιχεία κόστους που να αποδεικνύουν το ορθό του λόγου της τελευταίας.
Στην επιστολή της η ΡΑΕ διατυπώνει την απορία πώς είναι δυνατόν οι τιμές των καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) να έχουν υποχωρήσει κατά 70%, αλλά οι καταναλωτές να πληρώνουν ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές 2012. Ως επιχείρημα για τη διατήρηση των οικιακών τιμολογίων στα ίδια επίπεδα, η ΔΕΗ επικαλείται τα φέσια ύψους 2,1 δισ. ευρώ που όσο δεν περιορίζονται την εμποδίζουν να προβεί σε μειώσεις, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει να περάσει σε ζημιές.
Προς το παρόν η ΔΕΗ έχει προβεί σε μειώσεις μόνο στα επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ για τις βιομηχανίες έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την καθεμία ξεχωριστά. Οι τελευταίες, ωστόσο, επιμένουν ότι τα προτεινόμενα από τη ΔΕΗ τιμολόγια δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό της κόστος, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η απόφαση του Εφετείου για την Αλουμίνιον.
Στο διά ταύτα, το Εφετείο επισημαίνει πως μόνο η τιμή που προέκυψε από τη διαιτησία του 2013 αντανακλά το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ, τονίζοντας πως «δεν υφίσταται ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης» όπως υποστηρίζει η επιχείρηση.
Και αυτό καθώς, όπως λέει το Εφετείο, η τιμή της διατησίας καλύπτει πλήρως το κόστος της ΔΕΗ, αφήνοντάς της και ένα εύλογο κέρδος.
Για την ιστορία, θυμίζουμε πως παλαιότερα η ΔΕΗ είχε προσφύγει κατά της διατητικής απόφασης στην Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι την υποχρεώνει να πουλά στην Αλουμίνιον σε τιμές κάτω του κόστους της. Τελικά το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε την καταγγελία στο αρχείο κρίνοντας και εκείνη πως δεν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης.
Γιώργος Φυντικάκης
Newsroom ΔΟΛ