Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, η οποία έχει την προεδρία το τρέχον εξάμηνο: «Αυτή τη στιγμή, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα μπορούν να ισχύσουν μόνο για περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Αλλά η άνευ προηγουμένου ροή αιτούντων άσυλο, η οποία ανάγκασε τα κράτη-μέλη να λάβουν αυτά τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει μειωθεί ακόμα».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, ο ολλανδός υπουργός Κλάας Ντέικχοφ είπε ότι τα κράτη-μέλη κάλεσαν την Κομισιόν να ετοιμάσει τη νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων «μέσα από το Άρθρο 26 του κώδικα της ζώνης Σένγκεν».
Σημειώνεται ότι το άρθρο αυτό προβλέπει ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν θα μπορούν να βρίσκονται σε ισχύ για διάστημα έως και δύο χρόνια.
Την αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας ότι εάν δεν καταστεί εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη.
«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» ήταν η απάντηση της Αθήνας στη Βιέννη.
Newsroom ΔΟΛ