Home / Ειδήσεις / Προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό λόγω αξιολόγησης

Προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό λόγω αξιολόγησης

Αγώνας δρόμου

Αθήνα
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 680 χλμ. της Εγνατίας Οδού που θα προκηρυχθεί προς τα τέλη του μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και αναζητά τρόπους προκειμένου η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση να γίνει πιο ελκυστική για τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, δεδομένης της κάμψης της κίνησης στις εθνικές οδούς λόγω ύφεσης, εξετάζονται διάφορες λύσεις προκειμένου ο άξονας να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μια από αυτές είναι η δυνατότητα να συνδυαστεί η Εγνατία Οδός με ένα μεγάλο ενεργειακό έργο.

Όπως είχε αναφέρει τον Ιούλιο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, συζητείται η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων εκατέρωθεν του δρόμου που ενώνει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τους Κήπους του Εβρου, προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο λειτουργικό της κόστος. Και αυτό καθώς για τις ενεργειακές ανάγκες της Εγνατίας εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι την περίοδο αυτή εκπονείται μελέτη για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών κατά μήκος του άξονα, η οποία αναμένεται να έχει παραδοθεί προς τα τέλη του έτους, ενώ δηλαδή ο διαγωνισμός θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η προκήρυξη της παραχώρησης που αποτελεί ένα από τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την πρώτη αξιολόγηση, εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και «φέρνει» στον οδικό άξονα 15 νέους σταθμούς διοδίων, που θα προστεθούν στους επτά λειτουργούντες.

Εκκρεμεί επίσης η τακτοποίηση των τραπεζικών εκκρεμοτήτων της Εγνατίας Οδού για το δάνειο που είχε λάβει το 2006 με ενέχυρο τα διόδια και χωρίς την εγγυοδοσία του Δημοσίου. Εν προκειμένω υπάρχει μια διαφορά με τόκους υπερημερίας 30 εκατ. ευρώ, η οποία και πρέπει να εξυπηρετηθεί.

Ενδιαφέρον έχει και το αν κατά την πορεία της αποκρατικοποίησης θα υπάρξουν προσκόμματα από πλευράς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς τόσο η Εγνατία όσο και οι τρεις γειτονικοί κάθετοι άξονες που προκηρύσσονται μαζί της (Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας και Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι) είναι μέρος του χαρτοφυλακίου του Χρήστου Σπίρτζη.

Μετά την κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό και την προκήρυξη της Εγνατίας Οδού, κλείνουν και τα βασικότερα προαπαιτούμενα από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ. Οσο για το ερώτημα τι γίνεται με τα θέματα του Υπερταμείου – δύο από τα πιο κρίσιμα εκ των 15 προαπαιτουμένων – κυβερνητική πηγή απαντά «ουδέν νεώτερον».

Αφενός, δεν υπάρχει κανένα νέο από πλευράς τρόικας μετά τις αντιρρήσεις της για τα πρόσωπα του Υπερταμείου και όπως λέει η ίδια πηγή «θα το συζητήσουμε ξανά τις επόμενες ημέρες, δεν έχει οριστεί όμως ακριβής ημερομηνία πότε θα αρχίσουν οι επαφές με τους τροϊκανούς».

Αφετέρου, εκκρεμεί και η τύχη του ελληνικού αιτήματος να εξαιρεθούν από το νέο Ταμείο οι αμυντικές βιομηχανίες για λόγους εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για τις ΕΑΣ, ΕΑΒ, και ΕΛΒΟ, που αποτελούν μέρος της δεύτερης φουρνιάς των οκτώ – εννέα ΔΕΚΟ, οι οποίες και θα κατέληγαν στο νέο Ταμείο.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis