To Ταμείο Ανάκαμψης θα ενεργοποιήσει το νέο πλαίσιο για τα προγράμματα κατάρτισης που θα έχει ως στόχο να αλλάξει άρδην την επαγγελματική κατάρτιση τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον θα υπάρξουν δράσεις μέσω του Ταμείου ώστε να γίνεται καλύτερη παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας μέσω του εκσυγχρονισμού, της αναβάθμισης και της διασύνδεσης υπαρχόντων συνόλων δεδομένων διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που συστάθηκε το 2016. Πάνω στις ανάγκες που θα υπάρχουν κάθε φορά θα δημιουργούνται και τα κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης.
Η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει δηλαδή θα στοχεύει στη βελτίωση του πλαισίου της διά βίου μάθησης με σκοπό την αύξηση της ποιότητας της αλλά κυρίως της συνάφειας των προγραμμάτων αυτών με την αγορά εργασίας.
Τα προγράμματα που θα προωθηθούν τα επόμενα χρόνια θα αφορούν την αναβάθμιση των ψηφιακών, πράσινων και χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων για συνολικά 628.000 δικαιούχους. Τα νέα προγράμματα αυτά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια αλλά και σήμερα θα είναι στοχευμένα και θα καλύπτουν τις νέες τάσεις και προκλήσεις που θα ζητά η αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις ψηφιακές δεξιότητες. Θα υπάρχουν προγράμματα μέσω των οποίων οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις αυτές θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον θα υπάρχουν προγράμματα που θα προσφέρουν σε εργαζόμενους ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου όπως στους τομείς των πωλήσεων, του μάρκετινγκ.
Το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων
Η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας δομής διακυβέρνησης, του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων που θα ενταχθεί στον ΟΑΕΔ. Το Συμβούλιο θα είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό της ετήσιας Εθνικής Στρατηγικής για τις δεξιότητες.
Νέο σύστημα αξιολόγησης των παρόχων κατάρτισης
Οι αλλαγές όμως δεν θα αφορούν μόνο την μορφή των προγραμμάτων αλλά και την αξιολόγηση των κέντρων κατάρτισης. Στόχος θα είναι η χρηματοδότηση του κάθε κέντρου να συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς του ώστε να γίνεται και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε αυτό το σημείο αναβαθμίζεται και ο ρόλος του ΟΑΕΔ ο οποίος θα είναι και ο φορέας που θα αξιολογεί τις υπηρεσίες που θα παρέχει κάθε κέντρο κατάρτισης .Θα υπάρχουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά κριτήρια. Ένα από τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι πόσοι από τους ανέργους που καταρτίστηκαν για παράδειγμα βρήκαν δουλειά .Με βάση την αξιολόγηση, το σκορ που θα συγκεντρώνουν τα κέντρα κατάρτισης θα καθορίζεται και η επόμενη πολιτική για την κατάρτιση.
Money Review