Το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα ως «πύλης» και «γέφυρας» μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ανέδειξε ο πρεσβευτής της Κίνας στη χώρα μας Σιάο Τζουντσένγκ σε συνέντευξη Τύπου στην κινεζική πρεσβεία με αφορμή την 50ή επέτειο των διμερών διπλωματικών σχέσεων. «Η Ελλάδα είναι μια σημαντική δύναμη για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας των περιοχών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επισήμανε πως «η Ελλάδα, ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, παίζει το ρόλο της γέφυρας για τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών» και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει γίνει η πύλη της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.
Παράλληλα, ο Κινέζος πρέσβης κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές, καθώς και ότι η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός μέρους.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Σιάο Τζουντσένγκ εστίασε στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και τις συνόψισε σε τέσσερις φράσεις-κλειδιά, με έμφαση στην αμοιβαιότητα: «αμοιβαία φιλική εμπιστοσύνη», «αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών», «αμοιβαία επωφελής συνεργασία» και «αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών».
Με φόντο το λογότυπο για την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε ότι σχεδιάστηκε από κοινού από τις δύο πλευρές, ότι αποτελείται από τον αριθμό «50» και περιέχει τα χρώματα των εθνικών σημαιών των δύο χωρών, καθώς και πολιτιστικά σύμβολα της Κίνας και της Ελλάδας, και καταδεικνύει ότι ο ένας αρχαίος πολιτισμός μαθαίνει από τον άλλο. «Αυτός ο συνδυασμός συμβολίζει τη στενή και ώριμη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης παραπέμπει στη μακρά ιστορία των δύο αρχαίων πολιτισμών και στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών» σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης.
Η Ελλάδα, τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Εστιάζοντας στο διμερές εμπόριο και επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία από την κινεζική πλευρά, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε ότι ο όγκος του εκτινάχθηκε στα 12,15 δισ. δολάρια το 2021, από λιγότερα από 100 εκατ. δολ. στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Ελλάδα έχει γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η Κίνα παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εκτός ΕΕ, επισημάνει. Εν συνεχεία, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία της ελληνικής πλευράς, είπε ότι από το 2010, οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων από την Κίνα ανήλθαν σε σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Κίνα την έκτη στον κόσμο και την πρώτη εκτός Ευρώπης μεταξύ των βασικών πηγών επενδύσεων της Ελλάδας.
Εξάλλου, παρατήρησε ότι η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένη αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η επικοινωνία και τα χρηματοοικονομικά και στάθηκε ιδιαίτερα στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Σημαντική διάσταση για τις διμερείς σχέσεις έδωσε στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο λαών, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τη βοήθεια που χορήγησε η Ελλάδα για την ασφαλή απομάκρυνση Κινέζων πολιτών από περιοχές που είχαν υποστεί πόλεμο, την αλληλεγγύη των Ελλήνων στην Κίνα όταν ξέσπασε η πανδημία και την προμήθεια υγειονομικού υλικού από την Κίνα στην Ελλάδα.
«Η αρχή της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας πρέπει να γίνεται σεβαστή και να τηρείται»
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο πρεσβευτής της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ διατύπωσε την πεποίθηση ότι η αρχή της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας πρέπει να γίνεται σεβαστή και να τηρείται, και οι ανησυχίες για την ασφάλεια κάθε χώρας πρέπει επίσης να γίνονται σεβαστές και να αντιμετωπίζονται και επέρριψε τις ευθύνες στις ΗΠΑ «γι΄αυτό τον πόλεμο», συμπληρώνοντας ότι ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να είχε προκαλέσει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποδυναμώνουν τη Ρωσία και ελέγχουν την Ευρώπη σε βάρος των Ουκρανών, με στόχο να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους» υποστήριξε.
Ο Σιάο Τζουντσένγκ ανέφερε ότι στο θέμα της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, η Κίνα στέκεται μόνο στο πλευρό της ειρήνης και προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι η πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση για την κρίση. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος [της Κίνας] Σι Τζινπίνγκ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν τη δεύτερη ημέρα της σύγκρουσης, καθώς και με ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να προωθήσει αδιάκοπα τις διαπραγματεύσεις και να διευκολύνει την ειρήνη, να αποτρέψει ανθρωπιστική κρίση, να σφυρηλατήσει την ειρήνη για την Ευρώπη και την Ευρασία και να αποτρέψει την επέκταση και την κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης».
Ειδικότερα, προέταξε την ανάγκη αποτροπής της επέκτασης και κλιμάκωσης των συγκρούσεων Ρωσίας – Ουκρανίας και παρότρυνε «όλα τα μέρη να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να αποφύγουν την πρόκληση των συγκρούσεων».
Εστιάζοντας στην Ευρώπη, ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε πως η Κίνα στέκεται στο πλευρό της αυτόνομης οικοδόμησης της δικής της κοινότητας. «Μια πραγματικά ασφαλής Ευρώπη θα μπορούσε να οικοδομηθεί με την καθοδήγηση της αρχής του αδιαιρέτου της ασφάλειας. Είναι αδιανόητο ότι μια ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με εξαίρεση τη Ρωσία».
Συνεχίζοντας με τις σχέσεις Κίνας και ΕΕ, είπε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση θεμελιωδών συμφερόντων ή γεωπολιτική αντίφαση, και καμία από τις δύο πλευρές δεν αποτελεί απειλή για την άλλη. «Δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών ούτε την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα να επιτρέψει την πρόκληση αντιπαράθεσης στρατοπέδων και ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκάθαρη ιδέα γι’ αυτό το θέμα. Στις 10 Μαΐου, ο Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, κατά την οποία ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι η Γαλλία και η ΕΕ θα τηρήσουν τη στρατηγική αυτονομία και ανεξαρτησία και δεν θα υποστηρίξουν ή θα συμμετάσχουν σε αντιπαραθέσεις στρατοπέδων» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Κινέζος πρέσβης εκτίμησε ότι η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν διδάξει ότι δεν ήταν ποτέ αποτελεσματικά μέσα για την επίλυση προβλημάτων και ότι δεν θα επιφέρουν ειρήνη και ασφάλεια, αλλά νέες και αυξάνουσες εντάσεις. Η Κίνα, προσέθεσε, «ζητά πάντα μια συνετή στάση απέναντι στη χρήση κυρώσεων και αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις».
«Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός μέρους»
Εν συνεχεία, ανέφερε πως η Ελλάδα ανησυχεί για την πρακτική αλλαγής των συνόρων με τη βία, ότι μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. «Η Κίνα το κατανοεί πλήρως αυτό και έχει καταστήσει σαφή τη θέση της ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να διατηρούνται. Είναι η θέση αρχών που η Κίνα πάντα υποστήριζε. Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί το συμφέρον καμιάς πλευράς. Ελπίζεται ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις και θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» κατέστησε σαφές.
Τέλος, σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε ότι από το ξέσπασμά της τηρεί την προσέγγιση του «μηδενικού κρούσματος» και προσαρμόζει συνεχώς τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου ανάλογα με τις εξελίξεις της κατάστασης. Χαρακτήρισε μάλιστα την προσέγγιση «μηδενικού κρούσματος» ως την καλύτερη επιλογή με βάση τις εθνικές συνθήκες της Κίνας και την τρέχουσα κατάσταση επιδημίας.
Εξήγησε ότι η Κίνα έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,4 δισ., με μεγάλες περιφερειακές διαφορές και άνιση κατανομή των ιατρικών πόρων και ότι εάν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου χαλαρώσουν βιαστικά, η ανάκαμψη της επιδημίας θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για το ρεύμα, λένε οι πολίτες
Παναγιωτόπουλος: Μακρύς και αβέβαιος ο δρόμος έγκρισης από τις ΗΠΑ της αναβάθμισης των τουρκικών F-16
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις