Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / «Πράσινο διαβατήριο» για όσους εμβολιάστηκαν

«Πράσινο διαβατήριο» για όσους εμβολιάστηκαν

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τα τέλη του μήνα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υποστήριξε πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να απολαύσουν πριν από όλους τα προνόμια μιας εξόδου σε εστιατόριο ή κινηματογράφο.

Το Ισραήλ κάνει την πρόταση του Μάας κρατική πολιτική και σχεδιάζει να την υλοποιήσει όταν επιστρέψουν όλοι σε ένα είδος καθημερινότητας μετά το τρίτο lockdown.
Στο Ισραήλ, πάντως, ενώ εξετάζουν την επαναλειτουργία των σχολείων έχει ανοίξει συζήτηση στο δικαστικό σώμα της χώρας εάν θα επιτραπεί στους δασκάλους που δεν έχουν εμβολιασθεί να γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες. H ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε στο πλαίσιο των κινήτρων για την προώθηση του εμβολιασμού –που την Πέμπτη σε κάποιους οικισμούς της χώρας έφτασε το 100% των κατοίκων άνω των 60 ετών– να δίνει το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο» σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Το «διαβατήριο» αυτό θα συνδέεται με μία εφαρμογή και σε κατοπινό στάδιο με έναν κώδικα, που θα δίνει στους κατόχους του «διαβατηρίου» πρόσβαση σε διαφόρων ειδών επιχειρήσεις και υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, θα καταγράφει το σύνολο εκείνων που χρησιμοποιούν τους χώρους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ώστε να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ή εκείνοι που τις λειτουργούν.
Σε ορισμένο τύπο επιχειρήσεων, όπως τα εμπορικά κέντρα, οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα είναι προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε αυτές. Υπάρχουν, πάντως, νομικά ζητήματα που είναι άλυτα ακόμη και στο Ισραήλ, όπως π.χ. τι θα συμβεί εάν σε κάποιο εμπορικό κέντρο υπάρχει ένα φαρμακείο στο οποίο αποκλείεται η πρόσβαση ενός ατόμου χωρίς «πράσινο διαβατήριο» που χρειάζεται επειγόντως να αγοράσει κάποιο φάρμακο.
Η πλειοψηφία των Ισραηλινών αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει μια προηγούμενη εφαρμογή που βοηθούσε στον «εντοπισμό» των πολιτών που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. 
Συμβούλιο Ηθικής 
Στη Γερμανία, μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, για την επίσκεψη σε οίκο ευγηρίας ήταν υποχρεωτικό το τεστ. Το ίδιο και για όσους (πληρώματα και πελάτες) έκαναν κρουαζιέρες το 2020.

Οταν άρχισε η συζήτηση για τα προνόμια πρόσβασης των εμβολιασμένων, ορισμένα εστιατόρια στην Κάτω Σαξωνία και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ανακοίνωσαν δίκην εκστρατείας μάρκετινγκ ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν προτεραιότητα, αλλά το γερμανικό Συμβούλιο Ηθικής αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες ότι η καθιέρωση τέτοιων προνομίων από την πλευρά του κράτους θα ήταν ανήθικη, διότι θα παραβίαζε την ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο. To ερώτημα που τέθηκε στο συμβούλιο είναι εάν όσοι έχουν εμβολιασθεί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χαλαρότερα σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εμβολιασθεί. Μία σκέψη, που έπαιξε βασικό ρόλο στην ετυμηγορία του οργάνου, ήταν: «Αν όσοι έχουν εμβολιασθεί συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό;».
«Οσο δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αυτό, τα προνόμια δεν έχουν νόημα», σύμφωνα με το συμβούλιο, το οποίο επικουρικά χρησιμοποιεί και το επιχείρημα ότι δεν έχουν όλοι οι Γερμανοί πολίτες πρόσβαση στο εμβόλιο. Αλλά ο νομικός Χέρμπερτ Πραντλ, αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung –ένας από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες της χώρας– σχολίασε ότι «με αυτόν τον τρόπο το συμβούλιο υπεκφεύγει από το πραγματικό ερώτημα, που δεν είναι άλλο από το εάν τα βασικά δικαιώματα πρέπει να συνεχίσουν για όλους ακόμη και μέσα στην πανδημία».
Ο Πραντλ, που διαφωνεί με τα γενικευμένα μέτρα του lockdown τα οποία θεωρεί αντίθετα στην αρχή της αναλογικότητας, πιστεύει πως το μέτρο για το εμβολιαστικό διαβατήριο κινείται στην ίδια λογική. 
Οι οίκοι ευγηρίας
Οι θέσεις του Συμβουλίου Ηθικής δεν ισχύουν πάντως για του εγκλείστους στους οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με την απόφαση, οι τρόφιμοί τους πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κινηθούν ελεύθερα εφόσον εμβολιασθούν. Στους ιδιώτες παροχείς υπηρεσιών (ξενοδοχεία, οργανωτές συναυλιών κ.ά.) ωστόσο το συμβούλιο αναγνωρίζει το δικαίωμα να κάνουν διαχωρισμούς στους πελάτες τους ανάλογα με το «στάτους» εμβολιασμού τους· με πολύ απλά λόγια, να μεταχειρίζονται διαφορετικά τους εμβολιασμένους από τους μη εμβολιασμένους. 
Η γερμανική ένωση ξενοδόχων αντέδρασε επιφυλακτικά στη θέση αυτή, σε αντίθεση π.χ. με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στη χώρα μας που χαιρέτισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο υποστηρίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία. 
Παράλληλα, η Φινλανδία σχεδιάζει ένα εμβολιαστικό πιστοποιητικό αντίστοιχο με εκείνο της Δανίας και της Σουηδίας, το οποίο ονομάζει «διαβατήριο εμβολιασμού».
Ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας θεωρεί ότι το «διαβατήριο» θα γίνει κάποια στιγμή το «κλειδί για την ταξιδιωτική ελευθερία», αλλά σε μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών δεν βιάζεται να υιοθετήσει τη θετική θέση της IATA για το διαβατήριο εμβολιασμού.
H Σουηδία σχεδιάζει να καθιερώσει το «διαβατήριο εμβολιασμού» το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Αντερς Ιγκεμαν. Η Δανία θα καθιερώσει το ίδιο έγγραφο στα τέλη αυτού του μήνα. Mια άλλη μικρή νησιωτική ευρωπαϊκή χώρα, η Ισλανδία, αναγνώρισε πρώτη τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» στον κόσμο. Μέχρι πρότινος όσοι έφταναν στη χώρα έπρεπε να μείνουν απομονωμένοι σε πενθήμερη καραντίνα.
Οσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιασθεί μπορούν πλέον να την αποφύγουν. Ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βέβαια, έθεσαν το ερώτημα εάν μια τέτοια πολιτική θα αποτελεί διάκριση εναντίον εγκύων γυναικών και παιδιών, που δεν είναι σε θέση να εμβολιασθούν ακόμη.

Εμβόλιο COVID-19
Εμβολιασμός
Κορωνοϊός
Κορωνοϊός – Δεύτερο κύμα
πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πηγή

About kathimerini