«Ψαλίδι» παντού
Αθήνα
Εθνική σύνταξη 384 ευρώ για είκοσι έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ στα 15 έτη, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από το 2% ως και το 40%, αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης και μειώσεις σε εφάπαξ βοηθήματα και στα ανώτατα όρια των κύριων αλλά και των πολλαπλών συντάξεων, περιλαμβάνει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο τραπέζι του Προκρούστη μπαίνουν οι υψηλές κύριες συντάξεις (που ξεπερνούν σε άθροισμα κύριας και επικουρικής τα 1.400 ευρώ), η εθνική σύνταξη όσων φεύγουν με 15 ως 20 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι πολλαπλές συντάξεις, ενώ δεδομένες θεωρούνται οι μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα.
Οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα, έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες του νέου Ασφαλιστικού, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την επάνοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.
Η καθιέρωση χαμηλότερης «εθνικής σύνταξη για ασφάλιση κάτω των 20 ετών» έχει ήδη συμφωνηθεί. Για 20 και άνω έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα διατηρηθεί στα 384 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Ωστόσο το ποσό αυτό θα μειώνεται συνολικά κατά 10% για συντάξεις με 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή στα 345,6 ευρώ. Η μείωση προσδιορίζεται στο 2% για κάθε έτος που υπολείπεται από το όριο των 20 ετών, οπότε δίδεται το σύνολο της εθνικής σύνταξης.
Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο αλλαγών στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη, το οποίο ζητούν οι θεσμοί και φαίνεται τελικώς να αποδέχεται η κυβέρνηση. Το ΔΝΤ προτείνει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από το σχέδιο Κατρούγκαλου για το διάστημα ως τα 24 έτη ασφάλισης. Οι δύο προτάσεις του ΔΝΤ ξεκινούν με ποσοστά αναπλήρωσης 0,45% και 0,60 αντί του 0,8 της κυβέρνησης. Αντιστοίχως προτείνουν εθνική σύνταξη 384 και 320 ευρώ (πίνακας) και οδηγούν σε ετήσιες περικοπές της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται από 1,29% σε 1,31% μεταξύ 25 και 27 ετών, ενώ διατηρείται στο 0,9% στα 18 χρόνια και 1,04% στα 21 χρόνια. Ως κίνητρο για παραμονή στην εργασία το 2% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο για τα 40 έτη ασφάλισης αυξάνεται και διαμορφώνεται σε 2,2%.
«Παράθυρο» για αποδοχή εν μέρει της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις φαίνεται να εξασφάλισε το υπουργείο Εργασίας στην τελευταία συνάντηση με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση 1,5% συνολικά σε εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Ωστόσο το ΔΝΤ αντιδρά θεωρώντας την αύξηση αντικίνητρο για επενδύσεις. Πάντως, στην τελευταία συνάντηση υπήρξε στροφή των δανειστών που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθούν ένα – μικρότερο – ποσοστό αύξησης των εισφορών. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ.
Πέραν τούτου, βέβαιη θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ειδικότερα όταν το άθροισμά της με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Τότε θα μειώνεται μόνο το ποσό της επικουρικής, προκειμένου η κυβέρνηση να μην φαίνεται ανακόλουθη με τη θέση της ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις. Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει συντάξεις από 170 ευρώ και άνω και θα ξεκινά από ποσοστό 2% και θα φθάνει ως 40%. Η λύση αυτή επιφέρει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ.
Βέβαιη θεωρείται η μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπεται η διαμόρφωση του πλαφόν στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 2.304 ευρώ (με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ). Μείωση θα υπάρξει και στις πολλαπλές συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τα 3.072 ευρώ από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα.
Τέλος, μειώσεις 10%–20% αναμένονται στα εφάπαξ βοηθήματα, ενώ τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων του Δημοσίου αναμένεται να μειωθούν ως και 50%.
Κώστας Παπαδής
Newsroom ΔΟΛ