Home / Προτεινόμενα / Ποιες εταιρείες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του cloud computing

Ποιες εταιρείες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του cloud computing

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων cloud συνεχώς κερδίζουν έδαφος, καθώς η επικράτηση της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της ανθρωπότητας, μοιραία έχει δημιουργήσει την ανάγκη για αποθήκευση του τεράστιου όγκου πληροφοριών και δεδομένων που διακινείται μέσω της τεχνολογίας. Και με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει μεταλλάξει τα επιχειρησιακά και εργασιακά δεδομένα, η αγορά του cloud computing, εν μέσω της πανδημίας άνθησε. 
Τα στοιχεία της ιστοσελίδας tradingplatforms, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη αυτή, καθώς όπως δείχνουν τα έσοδα παγκοσμίως των παρόχων υποδομών για cloud computing από το α΄ τρίμηνο του 2020 κατέγραψαν αύξηση 19,35% το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο και από τα 31 δισ. δολάρια έφθασαν στα 37 δισ. δολάρια. Μαζί με τα 35 δισ. δολάρια του β΄ τριμήνου τα συνολικά έσοδα σε παγκόσμια κλίμακα για τους παρόχους υποδομών cloud διαμορφώθηκαν στα 129 δισ. δολάρια. 

Σε αυτή την αγορά (παροχής υποδομών και όχι υπηρεσιών) τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τέσσερις εταιρείες, με το συνολικό του μερίδιο στην παγκόσμια αγορά να ανέρχεται το δ΄ τρίμηνο του 2020 στο 67%, ή τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς. 

Στην κούρσα για «λίγους κι εκλεκτούς», ξεκάθαρη είναι η επικράτηση της Amazon, καθώς τις υπηρεσίες Amazon Web Services, εμπιστεύθηκε το 32% της παγκόσμιας αγορά το δ΄ τρίμηνο του 2020. Από απόσταση ακολουθεί η Microsoft με τις υπηρεσίες Microsoft Azure, με ποσοστό επί της παγκόσμιας αγοράς 20%, με το μερίδιο αγορά των δύο επόμενων εταιρειών να πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα των Google και Alibaba για τις υπηρεσίες Google Cloud και Alibaba Cloud, διαμορφούμενο στο 9% και στο 6% αντίστοιχα. Στο υπόλοιπο 23% της παγκόσμιας αγοράς εμφανίζονται οι υπηρεσίες επίσης τεχνολογικών εταιρειών, όπως οι IBM Cloud, Salesforce, Tencent Cloud, Oracle Cloud.

Η αγορά των υποδομών για το cloud computing τουλάχιστον για το 2020 έδειξε μια σταθερότητα (με εξαίρεση τα έσοδα που αυξήθηκαν αισθητά σε σχέση με το α΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς), καθώς το συνολικό μερίδιο αγοράς των τεσσάρων εταιρειών παρουσίασε μια θετική μεταβολή του 3%, ενώ κατά περίπτωση για κάθε εταιρεία η μεταβολή θετική ή αρνητική δεν ξεπέρασε το 2%. 
Σύμφωνα με την έρευνα για την εν λόγω αγορά, «η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε το μερίδιο αγοράς και την αύξηση των εσόδων για τις υπηρεσίες παροχής υποδομών cloud, καθώς οι συνθήκες όπως η τηλεργασία, οι τηλεδιασκέψεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες streaming, τα διαδικτυακά παιχνίδια και η διαδικτυακή συνεργασία, πρωταγωνίστησαν σε όλη τη διάρκεια του 2020. Ταυτόχρονα, η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μετά το β΄ τρίμηνο, πυροδότησε ένα κύμα επενδύσεων στο cloud από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς σε όλους του κλάδους, από τη στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε ότι η μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι επιτακτικής ανάγκης. 
Συμπερασματικά η έρευνα αναφέρει ότι, αν και οι τέσσερις μεγάλοι πάροχοι κυριαρχούν στην αγορά, οι μικροί σε μέγεθος πάροχοι σε αυτήν αναμένεται να έχουν μια ικανοποιητική πορεία κατά τη διάρκεια του 2021. Αυτοί οι μικρότεροι πάροχοι πιθανότατα θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες εξειδικευμένες αγορές, προσφέροντας ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών για το cloud computing.
moneyreview.gr με πληροφορίες από tradingplatforms 
 

Πηγή

About moneyreview