Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος
Τα προβλήματα που μπορούν να καταρρακώσουν το ανδρικό «ηθικό» είναι κυρίως σεξουαλικές δυσλειτουργίες που χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, στις διαταραχές της επιθυμίας, της διέγερσης, του οργασμού και του πόνου.
Διαταραχές της επιθυμίας
Η επιθυμία είναι το πρώτο στάδιο, το «κλειδί» για το ξεκίνημα της σεξουαλικής επαφής. Στη διαταραχή αυτή ο άνδρας έχει μειωμένη ή και καθόλου επιθυμία να ξεκινήσει και να συμμετέχει στο σεξ. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιάζει μείωση ή και απουσία των ερωτικών σκέψεων και φαντασιώσεων. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο άνδρας μπορεί να έχει και πλήρη αποστροφή προς την ερωτική πράξη. Η αποστροφή μπορεί να αφορά τα γεννητικά όργανα ή γενικότερα κάθε σεξουαλικό ερέθισμα, ακόμη και τα φιλιά και τα χάδια.
Τα αίτια των διαταραχών της επιθυμίας μπορεί να οφείλονται, είτε σε οργανικούς (κυρίως ορμονικούς παράγοντες, π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη) ή και σε ψυχολογικούς παράγοντες που αφορούν το πώς αισθάνεται ο ίδιος με τον εαυτό του (αυτοεκτίμηση) αλλά και με τη σύντροφό του.
Διαταραχές της διέγερσης
Οι διαταραχές της διέγερσης περιλαμβάνουν κυρίως τη στυτική δυσλειτουργία. Ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη ή μόνιμη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης, που να είναι ικανή για διείσδυση και για ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Η διαταραχή της στύσης εκτιμάται ότι είναι η συχνότερη σεξουαλική δυσλειτουργία στον ανδρικό πληθυσμό. Τα αίτιά της μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή και μεικτά.
Τα οργανικά αίτια αφορούν κυρίως ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις, η υπέρταση, ασθένειες του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης ή παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή. Τα ψυχολογικά αίτια αφορούν κυρίως το άγχος επίδοσης, το πώς νιώθει ο άνδρας με τον εαυτό του και με τη σύντροφό του και παθήσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
Διαταραχές του οργασμού
Σε αυτές αναφέρονται εκείνες που περιλαμβάνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση, την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και την παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Η συχνότερη από τις διαταραχές του οργασμού στον άνδρα είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, όπου η εκσπερμάτιση γίνεται πολύ γρήγορα, με ελάχιστο ερεθισμό πριν ή μετά τη διείσδυση στον κόλπο και χωρίς να μπορεί ο άνδρας να το ελέγξει και να το καθυστερήσει.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που φαίνεται να «βασανίζει» το ένα τρίτο περίπου του ανδρικού πληθυσμού. Η διαταραχή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στη σύντροφο που δεν καταφέρνει να φτάσει σε οργασμό με τη διείσδυση. Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι κυρίως ψυχογενούς αιτιολογίας.
Έχουν να κάνουν κυρίως με το άγχος επίδοσης του άνδρα, την ανάγκη του δηλαδή να ικανοποιήσει σεξουαλικά τη σύντροφό του, με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μπορεί να είναι και μια συμπεριφορά που ο άνδρας έχει «μάθει» μέσα από τη συνήθεια του αυνανισμού από την εφηβική του ηλικία και από τις «γρήγορες» σεξουαλικές επαφές.
Διαταραχές του πόνου
Πρόκειται δηλαδή για διαταραχές, όπου ο άνδρας αισθάνεται πόνο στο πέος ή τους όρχεις, μια σεξουαλική δυσλειτουργία που οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια.
Τα σεξουαλικά προβλήματα επηρεάζουν πολύ τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση του άνδρα. Ο άνδρας θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί καλά σεξουαλικά και να ικανοποιεί τη σύντροφό του. Όταν μια σεξουαλική δυσλειτουργία παραμένει μόνιμη, τότε μπορεί να επιφέρει δευτερογενώς άγχος ή και κατάθλιψη.
Ο άνδρας που αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα συχνά διστάζει να το συζητήσει με ένα γιατρό ή ψυχολόγο επειδή αισθάνεται ντροπή και αμηχανία.
Όμως, με τον τρόπο αυτό ο άνδρας εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφολογικών, αρνητικών και μη ρεαλιστικών σκέψεων, προβληματικών συμπεριφορών και δυσάρεστων συναισθημάτων. Δηλαδή μπορεί να σκέφτεται ότι είναι σεξουαλικά «ανίκανος», να αποφεύγει ακόμη και τη γνωριμία γυναικών και να βυθίζεται σε συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Ο φαύλος κύκλος αυτός όχι μόνο συντηρεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα αλλά παράλληλα το ενισχύει.
Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που «κουβαλούν» ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ή πρόωρης εκσπερμάτισης αρκετά χρόνια μέχρι να αποφασίσουν τελικά ότι πρέπει να ζητήσουν βοήθεια σε ένα ειδικό για να το λύσουν.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συμπεριφορά της συντρόφου είναι καθοριστική αφού μπορεί με τον τρόπο της να ενθαρρύνει τον άνδρα να αναζητήσει τη λύση στο σεξουαλικό του πρόβλημα.
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έκαναν εκείνες το πρώτο βήμα να μιλήσουν σε ένα γιατρό ή ψυχολόγο για το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου τους.
Επιπλέον, αυτό που είναι χρήσιμο να τονιστεί είναι ότι τα σεξουαλικά προβλήματα στην εποχή μας μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία. Η επιστήμη στις ημέρες μας είναι τόσο εξελιγμένη που μπορεί να προσφέρει λύση σε κάθε σεξουαλική δυσλειτουργία.
Για το λόγο αυτό πρέπει ο άνδρας να ξεπεράσει το δισταγμό του και την αμηχανία του, να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί το πρόβλημα και στη συνέχεια να μιλήσει σε γιατρό ουρολόγο ανδρολόγο ή ψυχολόγο ειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία που θα τον καθοδηγήσει στη λύση του προβλήματος.
* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.
** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.
πηγή:http://health.in.gr/sexualhealth/article/?aid=1500036432#ref=latestarticles